Els 6 carnavals imprescindibles de Catalunya

Aquest cop el carnaval s’ha fet esperar, però de nou del 28 de febrer al 6 de març de 2019 torna una de les celebracions més divertides de l’any. La gent ja comença a buscar disfressa i escollir el lloc on celebrarà la disbauxa. Els carrers s’omplen de color i vida. Balls, disfresses i rues acompanyades de centenars de persones que porten la diversió.
A Catalunya són pocs els municipis que no celebren el carnestoltes. N’hi ha tants que se sumen a la festa, que hem decidit fer una selecció dels més destacats i que almenys has de viure un cop a la vida.

1. Torelló
El carnaval de Terra Endins, com es coneix popularment el Carnaval de Torelló, reuneix cada any, en el dia de la rua, al voltant de 25.000 persones en una població que en té 14.000. Sens dubte és una de les festivitats més esperades de la zona. Aquest febrer arriba la 40a edició i des del 1978 la festa ha evolucionat molt.
Hi ha molts actes diversos que fan que aquest carnaval sigui diferent i popular. El Cop d’Estat del Rei Carnestoltes, el Pullassu, la festa de Senyoretes i Homenots, on els homes es disfressen de dones i les dones, d’homes, fan que sigui un dels més salvatges de Catalunya.

 

2. Vilanova i la Geltrú
El 3 de febrer de 1937, una ordre prohibia el Carnaval a tot el territori que controlaven les tropes franquistes, però no a tot arreu van fer cas. El Carnaval de Vilanova i la Geltrú va ser l’únic que va resistir i va seguir celebrant el Carnaval, discretament, però obertament.
Avui dia ha sigut reconegut per la Generalitat de Catalunya, la qual la va declarar Festa Patrimonial d’Interès Nacional. Actualment el carnaval es caracteritza per fer una profunda crítica social, on tots els veïns de la ciutat surten a fer sàtira dels esdeveniments sociopolítics que han tingut lloc durant l’any.

 

3. Solsona
El Carnaval de Solsona s’ha convertit en la festa més popular de la ciutat. És una celebració diferent. És conegut per les seves figures, els gegants i nans de formes gracioses i burlesques amb braços mòbils. També existeix un altre emblema de la festa, la Penjada del Ruc, fet de cartó pedra i peluix. El diumenge de Carnaval també es llegeix un sermó crític i irònic sobre l’actualitat mundial i catalana.

 

4. Sitges (Garraf)
El Carnaval de Sitges, amb més de 100 anys d’història, és un dels més emblemàtics de Catalunya. Ambientació, balls i disfresses espectaculars fan que els assistents es transportin al mateix Rio de Janeiro. La festa plena de color acull la visita d’unes 300.000 persones. Els punts forts del carnaval són les desfilades o rues que se celebren el diumenge (Rua de la Disbauxa) i el dimarts (Rua de l’Extermini), on la gent porta disfresses molt originals, demostrant que la tradició pot conviure amb la modernitat.

 

5. Platja d’Aro
El Carnaval de Platja d’Aro té una durada més llarga que la resta. Els ciutadans festegen la celebració del 23 al 6 de març. És el Carnaval més famós de la Costa Brava i compta amb les tradicionals desfilades de carrosses i bandes musicals. Es caracteritza pel seu caràcter popular i familiar i destaca la Rua de les Carrosses i Comparses, acompanyada de la seva entrega de premis.

 

6. Tarragona

El Carnaval de Tarragona destaca per l’espectacularitat de les seves rues, especialment la d’Artesania (dissabte de Carnaval) on participen unes 3.000 comparses. Els elements rituals del Carnaval de Tarragona són els reis i ninots, la sàtira, l’espectacle de la Disfressa d’Or amb creacions màgiques, i la Baixada del Pajaritu, una cursa d’andròmines.

TOTES LES NOTÍCIES