Electrificació ja! Per Francesc Mauri

Sostres de les cases d'un poble amb plaques fotovoltaiques
Sostres de les cases d’un poble amb plaques fotovoltaiques (Bruev)

Aquesta és la paraula fonamental dels pròxims anys i dècades que ja ha començat a caminar de forma ferma però, encara clarament insuficient. El diumenge dia 3 d’abril, enmig de temperatures especialment baixes a l’abril, rècord en molts casos, en Gustau Liz, incansable col·laborador des de Ciutadella, Menorca, em feia arribar amb il·lusió la fotografia de les 8 plaques solars instal·lades al terrat del bloc al centre de la població del ponent menorquí.

Una segona i tercera fotografia corresponia als dos splits d’aire amb els quals feia anar la calefacció en aquell moment. Tot i ser abril, la temperatura exterior d’hivern l’obligava a funcionar per garantir el confort a casa. La quarta imatge mostrava tres columnes gràfiques de la seva app de control de la instal·lació al mòbil i em deia “paga es sol”.

  • Generació fotovoltaica: 2,89 kW
  • Consum Total: 2,25 kW
  • Injecció Xarxa: 0,64 kW

Efectivament, l’electrificació és imprescindible per infinitat de motius. El primer és que la UE prohibirà el gas el 2035 en edificis nous i rehabilitacions – la ciutat de Nova York ho farà el gener de 2023 -. Un altre és que només gastant electricitat podem fer autoconsum en més o menys quantitat. L’electricitat la podem fabricar cada cop més amb renovables. És a dir, amb producte km 0 i no pas que vingui el gas des de Rússia, Algèria o els EUA o el petroli de Nigèria, Aràbia Saudita o Veneçuela, per exemple.

A més a més, si encara no tenim o és molt complicat tenir plaques solars, senzillament podem demanar a la nostra comercialitzadora de llum – a qui paguem la factura – que volem energia verda a casa, és a dir, fabricada des de l’origen amb aigua dels pantans, vent dels molins o sol de les plaques. No canvia res i en comptes de classe G – la comercialitzadora més habitual a Catalunya – tindrem classe A.

Us poso l’exemple de casa meva. Electrificada al 100%. Factura energètica total de casa pagada a una comercialitzadora classe A de 237 euros al gener. Això comprèn 3.000 km de cotxe el mes de febrer – uns 40.000 km/any amb cotxe 4 places de 200 km d’autonomia real -, calefacció de dos pisos – habitatge més feina de la meva dona – al centre de Terrassa amb 22° constants les 24 hores del dia. Quatre persones amb aigua calenta, cuina diària, etc. Si estigués fent funcionar el cotxe amb gasoil i la calefacció amb gas hauria pagat uns 800 euros i sense possibilitat d’autoconsum en un futur. En aquest sentit, espero que en 1 any a la comunitat posem 59 plaques solars cobrint tot el terrat i parcialment els tres celoberts. Cost, amb subvenció, que frega els 30.000 euros. Així cobrirem el 100% de l’electricitat de la comunitat, pàrquing – hi tinc a la plaça comunitària l’endoll de càrrega vehicle – i el 30% de l’electricitat dels veïns. Seran 1.400 euros d’inversió per veí. Només de bonificació IBI 50% a casa meva ja ho pago. 795 euros l’any 2022. Pagaré 400 euros l’any durant cinc anys i 25 anys de garantia total de la instal·lació, inclòs el rendiment de les plaques per sobre del 85%.

El càlcul és que tots els veïns, ens estalviarem uns 280.000 euros en aquests 25 anys.

Sincerament, no entenc que espera una part important de la societat asseguda al sofà i utilitzant arguments de cunyat per no fer números reals.

TOTES LES NOTÍCIES