El XIII Festival d’orgue aposta pel ‘contrast d’estils’ i per la promoció dels joves artistes

El XIII Festival internacional d’orgue del Principat d’Andorra, organitzat per l’Arxiprestat d’Andorra, ofereix enguany un programa amb set concerts amb un gran ‘contrast d’estils’, tal com ha indicat el seu director, Ignacio Ribas, i inicia una aposta per promocionar a cada edició un jove artista, que aquest any serà Aaron Ribas. Enguany, s’han organitzat cinc concerts a l’agost i dos a la tardor-hivern a les eslgésies d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana, que oferiran un recorregut per la música alemanya, francesa i italiana, des del cant gregorià del segle XVI fins a la música més actual. Els artistes continuen sent de renom internacional, malgrat que el pressupost s’ha reduït fins a 20.000 euros, hi destaquen l’alemany Dominik Susteck i l’italià Giampaolo di Rosa. Els organitzadors també han expressat la voluntat de promoure, de cara a pròximes edicions, concerts d’orgue en altres esglésies que encara no disposin d’aquest instrument, com a Sant Julià de Lòria o Encamp, per tal que valorin la idea de dotar-se’n d’un.

El XIII Festival internacional d’orgue destaca enguany per la seva varietat d’estils, que van des de les peces més clàssiques del barroc i del cant gregorià, a les músiques més radicals i les improvisacions. El director artístic, Ignacio Ribas, ha indicat que enguany el pressupost ha estat de 20.000 euros, a diferència d’anys enrere, quan s’havia arribat fins i tot a doblar la xifra. Tot i això, ha assegurat que la qualitat dels artistes s’ha pogut garantir. D’altra banda, Ribas ha lamentat que les subvencions públiques no es resolguin fins al mes de juny, i que per tant no puguin iniciar la programació per Setmana Santa tal com s’havia intentat l’any passat.

Com a novetats del Festival, destaca l’inici de la voluntat de promocionar els joves intèrprets, com és el cas enguany d’Aaron Ribas i del Quartet Cererols; així com la instal·lació d’un combinador electrònic per ordinador a l’orgue de Sant Esteve, per facilitar els canvis de registre i programar-los amb antelació.

D’altra banda, mossèn Ramon Sàrries ha indicat que els concerts són gratuïts però en alguns faran col·lectes solidàries per atendre les necessitats de la població, i per aquest motiu els diners es destinaran a institucions del país com Càritas andorrana i l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Els organitzadors del Festival han expressat la seva voluntat de poder ampliar els escenaris del certamen en d’altres esglésies o fins i tot a l’Auditori Nacional, i per això no descarten que en futures edicions es puguin dur a terme concerts en d’altres parròquies amb un orgue portat de fora. D’aquesta manera, s’espera que pugui repetir-se el cas de la Massana, on després de viure l’experiència, es va assolir l’adquisició d’un orgue per a l’església.

El Festival s’iniciarà dimecres vinent, 8 d’agost, a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany, amb un concert de les germanes Romiti, que faran un recorregut pels compositors italians del barroc. El dissabte 11 d’agost serà el torn de l’organista Miguel Ángel García, a l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana, que oferirà un repertori ‘molt original’, donant a conèixer l’obra dels fills de Bach.

L’aposta per l’artista jove tindrà lloc el 13 d’agost a l’església de Sant Esteve de la capital, i anirà a càrrec d’Aaron Ribas, fill del director artístic del Festival, amb un programa basat en obres de gran virtuosisme alemanyes i franceses.

Un dels plats forts del festival serà el concert del 15 d’agost a Andorra la Vella, amb l’organista alemany Dominik Susteck, que interpretarà la seva pròpia música, que tal com ha definit Ignacio Ribas, té un estil ‘molt radical i molt contemporani’, sense referències amb el passat, i amb molta improvisació.

El cinquè concert, i últim de l’estiu, que tindrà lloc el 18 d’agost a Andorra la Vella, és un altre dels plats forts a càrrec de l’italià Giampaolo di Rosa, que oferirà un programa íntegrament dedicat a la improvisació, que iniciarà a partir de temes del folklore andorrà i de les peticions del públic.

El 24 de novembre, a la Massana, serà el torn de Luc Antonini i el Quartet Cererols de cant gregorià, que obriran un cicle d’obres mestres del classicisme francès. Finalment, el Festival es clourà amb el tradicional concert de Sant Esteve el 29 de desembre a Andorra la Vella, amb l’organista aragonesa Saskia Roures, amb un concert d’orgue festiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.