El web de la Fira Sant Ermengol incorpora un nou vídeo protagonitzat pel formatger de Bar, Xesco Buscallà

Xesco Buscallà a la cava de la Formatgeria Baridà
Xesco Buscallà a la cava de la Formatgeria Baridà (www.firasantermengol.cat)

La pàgina web www.firasantermengol.cat acull, a partir d’avui, un nou vídeo a la secció Formatges d’Autor de la Fira online. És el primer dels tres vídeos que formaran part d’aquest espai sobre la vida de tres dels formatgers que han marcat una fita al sector formatger del Pirineu català, i que formen part de la Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell des dels seus inicis.

El vídeo es titula: “Francesc Buscallà, un dels primers formatgers artesans del Pirineu”. El mateix Francesc, en Xesco, hi explica les seves vivències, dóna a conèixer el ramat, ensenya com fa els seus formatges i acompanya a una degustació guiada pel gastrònom Pep Palau.

Aquesta nou vídeo forma part del projecte global de la Fira de Sant Ermengol 2020, que aquest any s’ha reconvertit al format virtual, a través d’un canal Youtube que aglutina des del passat mes d’octubre de 2020 i fins el setembre de 2021, un total de 16 vídeos a les seccions Aula de Tast, Cuina amb formatges i Formatges d’autor. En aquests moments ja hi ha 8 vídeos que es poden visualitzar al canal Youtube.

 

Francesc Buscallà, un dels primers formatgers artesans del Pirineu

En Francesc Buscallà, “Xesco”, va ser un dels primers formatgers del Pirineu català. Va arribar a Bar l’any 1981, abans de la riuada, i es fa fer càrrec d’una petita formatgeria que havien iniciat uns amics seus. Parlem, doncs, de 40 anys de formatge Baridà.

En Xesco elabora formatge artesà, formatge de pastor, el cercle més petit de tots els cercles del formatge artesà. Es tracta, doncs, d’un cicle tancat, on hi intervenen les cabres, les pastures, la llet i el pastor.

Per a en Xesco, el secret d’un bon formatge és la llet, i per aconseguir-la de qualitat cal que els animals pasturin, mengin bona herba, facin exercici i segueixin un horari regular, sense estrès.

El ramat de la Formatgeria Baridà està format per una setantena de cabres de raça alpina, molt ben adaptades al clima del Pirineu.

En Francesc se’n cuida de tots els processos: surt a pasturar amb les cabres, les muny, manté l’estable i fa el formatge. El seu és un producte estacional, només s’elabora quan hi ha llet, segons el cicle natural dels animals.

El Baridà és un formatge de llet crua, quallada àcida i pell florida. Amb els formatges secs i Calvados, també elabora el Tupí Baridà.

El gust del formatge varia en funció de l’època de l’any i de l’evolució de les pastures. Es pot afirmar que és, doncs, fruit directe del paisatge

TOTES LES NOTÍCIES