El teatre de les Fontetes de la Massana acollirà aquest dijous l’estrena d’El Vigilant del no-res, una coproducció entre l’Escena Nacional d’Andorra i la cooperativa La Frontera artesanal, dirigida per Ester Nadal i protagonitzada per Isak Férriz. Es tracta d’un monòleg que fa ‘una dissecció dels problemes de la societat com la marginalitat’, a través d’un personatge a qui des de petit el van deixant de banda i això el porta a ‘abandonar la raó’. El mateix Férriz defineix l’obra com ‘un cop de puny visceral i poètic sobre la taula’, tot i que malgrat la crueltat i la violència del que passa, l’espectador pot empatitzar amb el personatge i fins i tot pot escapar-se-li un somriure. La directora, Ester Nadal, ha destacat que tot i ser un monòleg, ‘hi ha un altre actor en escena que és l’ambient sonor i la música’ que va a càrrec de Lluís Cartes.

El Vigilant del no-res és una obra creada per la dramaturga francesa Natacha de Pontcharra, que Ester Nadal, Sergi Vallès i Isak Férriz han adaptat a partir de la traducció al català que va fer Olga Álvarez fa setze anys. Es tracta de la història d’un vigilant de seguretat que explica la seva vida des que tenia vuit anys, marcada per la marginalitat. Segons l’actor que l’encarna, Isak Férriz, a través de la història es disecciona la classe social adinerada i es reflexiona sobre com els diferents fets de la vida poden portar cap a un camí o un altre, i en aquest cas, cap a la bogeria i la crueltat.

Aquest dimarts, durant el passi de gràfics que s’ha dut a terme a les Fontetes, la directora de l’espectacle, Ester Nadal, ha explicat que feia molts anys que tenia el projecte en ment, però que fins que no va trobar l’actor no l’ha pogut tirar endavant. De la seva banda, Férriz ha destacat que és un personatge que el va fascinar, d’una banda perquè troba el text molt poètic i molt precís, i de l’altra perquè li venia de gust explicar la història d’aquest home, ‘donar-li ànima i intentar fer entendre a la gent que no es pot catalogar simplement com un boig o un criminal’.

Es tracta d’un monòleg de 74 minuts de durada, amb ‘un altre actor en escena que és l’ambient sonor i la música’, que ha compost Lluís Cartes. Nadal ha explicat que s’aconsegueix ‘un diàleg entre les paraules de l’autora, com evoluciona el personatge i com el va portant l’ambient sonor que ha fet Cartes’.

Ester Nadal i Isak Férriz han assegurat que és una obra dura, un ‘drama poètic’, però que l’espectador s’acaba identificant amb el personatge i canalitza la seva crueltat amb un somriure. Després de l’estrena a Andorra, aquest dijous a les 21.30 hores, El Vigilant del no-res es representarà a la Nau Ivanov de Barcelona del 16 al 18 de gener.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada