josep-alsina

El  vestíbul de l’edifici administratiu del Govern acollirà durant una setmana una mostra amb algunes de les fotografies més representatives de Josep Alsina. La inauguració ha tingut lloc aquest divendres al migdia, coincidint amb els 105 anys del naixement del fotògraf. La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha destacat que el llegat que ha deixat Alsina mostra l’evolució del país, vista sobretot des del seu balcó, a la part alta d’Escaldes, des dels anys 40. Per aquest motiu la mostra intenta recrear l’estança habitual del fotògraf a casa seva. L’Arxiu Nacional d’Andorra compta amb 20.302 negatius plàstics d’Alsina, una part dels quals es poden consultar a les exposicions virtuals que proposen a la seva pàgina web.

Els ciutadans que durant la propera setmana hagin des desplaçar-se fins l’edifici administratiu del Govern per fer tràmits o d’altres gestions, hi trobaran una recreació de l’estança habitual del fotògraf Josep Alsina (1911-2004), amb una trentena d’imatges representatives sobre com va mostrar la realitat andorrana a través de la seva càmera. S’ha volgut recrear la seva habitació ja que és des d’allà, i a través del balcó, que va fer gran part de les seves fotografies. Alsina vivia a la part alta d’Escaldes-Engordany, a l’avinguda Carlemany. En aquesta recreació, a banda de la projecció de les fotografies, hi ha un parell de càmeres antigues com les que utilitzava el fotògraf, així com les seves ulleres.

La inauguració ha tingut lloc aquest divendres a migdia, i ha anat a càrrec de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert. La ministra ha explicat que s’ha volgut fer coincidint amb el dia que Alsina hauria fet 105 anys. A la mostra només s’hi pot veure una trentena de fotografies, però a l’Arxiu Nacional hi ha fins a 20.302 negatius plàstics, molts dels quals digitalitzats, i que es poden veure mitjançant exposicions virtuals de l’Arxiu, ha informat Gelabert. “A través del que va fotografiar des del balcó es veu l’evolució d’Andorra” des dels anys 40 fins pràcticament l’actualitat, ha destacat.

La ministra també ha recordat que el fons d’Alsina és Bé d’Interès Cultural, després que així ho aprovés el Consell de Ministres aquest passat dimecres. És de titularitat del Govern des del 1988, tot i que el 2002 el propi Alsina va fer una important donació de fotografies. El fotògraf, nascut a Sabadell i instal·lat a Andorra des del 1940, va retratar tot tipus d’esdeveniments i relats humans, des d’homes passant pel port d’Envalira carregats amb enormes farcells, fins a processons de Corpus pels carrers d’Escaldes, passant per travesses amb esquís, l’obra de FHASA o el túnel de la Massana.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada