Aquest matí, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha inaugurat l’exposició dedicada al garrot vil, que fins a la tardor, es pot veure al vestíbul de l’edifici Administratiu del Govern.

La mostra s’emmarca en la sèrie d’exposicions Escenografies, que es va encetar al mes d’octubre passat, amb una exhibició dedicada a la figura del fotògraf Josep Alsina. La bona acollida entre els usuaris i visitants que va tenir la iniciativa ha esperonat a Cultura a dedicar periòdicament un racó del vestíbul de l’edifici Administratiu del Govern per a la mostra de peces rellevants del patrimoni andorrà, propietat de l’Estat, que en alguns casos es podem trobar als museus d’Andorra, però que en d’altres no s’exposen públicament.

Aquest és el cas del garrot vil, que és una de les peces més importants que té Patrimoni Cultural, per ser l’únic exemplar que es disposa a Andorra. Segons ha explicat la ministra Olga Gelabert, Cultura mostrarà periòdicament en aquest petit espai peces patrimonials especialment interessants, acompanyades sempre d’una breu referència històrica del context en què es troba i que permetran descobrir moments passats d’Andorra.

Per la seva banda, el tècnic d’inventari del Departament de Patrimoni Cultural, David Mas, ha explicat la història del garrot vil a Andorra. La única vegada que es va utilitzar al Principat va ser l’any 1860, quan es va executar amb aquest aparell un home de Canillo sentenciat a mort per haver assassinat un veí de la parròquia arran d’un ajustament de comptes. Al segle XIX, el garrot vil va suposar un avenç en els mètodes d’execucions tradicionals com la forca i la decapitació.

(Foto: SFGA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada