veguerCharles Romeu va ser veguer francès amb gairebé mig segle de mandat i sempre va defensar la sobirania d’Andorra. Romeu va aportar modernitat alhora que va evitar que França envaís el país. Una vida plena d’anècdotes, que Ludmilla Lacueva ha recollit en la novel·la “L´home de mirada clara”, d’Editorial Andorra.

Charles Romeu és l´home de mirada clara. El veguer francès més longeu que ha tingut Andorra va estar 47 anys en el càrrec, del 1887 al 1933 i ara se´n pot saber més gràcies a la tasca de recerca de Ludmilla Lacueva durant 12 anys entre arxius i descendents de l´home que va lluitar per la llibertat d’Andorra fins a l´extrem d´evitar-ne, fins i tot, la invasió. Lacueva explica com l’any 33 Romeu va sentir que França volia intercanviar Llíbia per Andorra i va alertar els andorrans.

Va tenir un paper destacat en la construcció de carreteres, la línia telegràfica o la participació del país a l´Exposició Universal de París el 1889. Segons l’autora, “amb els seus esforços per portar minerals, vi, teixits i tot el que era típic d’Andorra va aconseguir guanyar el tercer premi”. El seu nomenament va fer desconfiar la mitra per la por que vingués a estendre la seva influència. Però tampoc comptava amb la simpatia dels francesos que li van imposar un adjunt, Josep Carbonell, i altres controls.

Les dues dones de la seva vida, la tasca com a veguer i l´Andorra en què va viure es recullen en aquesta novel·la històrica que si bé està molt ben documentada també presenta alguna llicència que s´ha permès l´autora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada