El valencià Albert Hernàndez Xulvi guanya el Premi Fiter i Rossell de novel·la, amb ‘Ciutat de les flors’ (Vídeo)

fiterEl Premi Fiter i Rossell de novel·la 2013 que atorga el Govern d’Andorra amb 15.000 euros, ha estat per al valencià Albert Hernàndez Xulvi, amb la seva obra Ciutat de les flors. Aquest és el premi de més quantitat econòmica de tots els que s’han lliurat aquest dijous en el marc de la XXXVI Nit Literària d’Andorra, que ha tingut lloc al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. El Premi Principat d’Andorra d’Investigació Històrica, ha estat per segon any per a Jacinto Bonales, per la seva obra Construint fronteres. Història territorial de les Valls d’Andorra. Segles XVI a XXI. En aquest cas, però, s’ha atorgat un accèssit del premi, dotat amb 7.500 euros. Val a dir que en l’edició d’enguany s’han doblat el nombre d’obres rebudes respecte a l’any passat i que no ha quedat cap premi desert, com va ser el cas del 2012, que no es van donar els premis Fiter i Rossell, el Premi de Teatre, el Sant Carles Borromeu i el Sant Miquel d’Engolasters.

La Nit Literària Andorrana ha repartit 46.000 euros en premis. El dos premis de més gran dotació, el Premi Fiter i Rossell de novel·la i el Principat d’Andorra d’Investigació Històrica, tenen una dotació de 15.000 euros. El primer, ha anat a estat per al valencià Albert Hernàndez Xulvi, amb la seva obra Ciutat de les flors. L’autor, nascut a Catarroja l’any 1942, ha estat guardonat en altres ocasions amb premis a diferents llocs; per exemple, amb la seva obra El tango del anarquista, també va guanyar el Premi Enric Valor en novel·la en valencià l’any 2005. En aquesta categoria s’hi van presentar un total de 23 obres, sent un dels premis que ha experimentat un increment de participació més important.

En canvi, el Premi Principat d’Andorra d’investigació Històrica, només va rebre dos originals i finalment s’ha donat un accèssit. El guanyador, Jacint Bonales, de Saragossa, també va guanyar el premi l’any passat. En aquest cas, però només se li concedeix un accèssit de 7.500 euros per la seva obra Construint fronteres. Història territorial de les Valls d’Andorra. Segles SVI a XXI, que és una continuació de l’obra guanyadora de l’any passat.

Els dos premis atorgats per Crèdit Andorrà han estat dotats íntegrament. El Premi Grandalla de Poesia, guardonat amb 3.500 euros ha estat pel barceloní Joan Asbert i la seva obra Amanida de fruites. Pel que fa al premi de teatre 50è Aniversari de Crèdit Andorrà ha estat per a Toni Cabré de Mataró, que s’ha endut el premi de 3.500 euros gràcies a Miralta / Les verges virtuals. Al premi de poesia es van rebre 20 obres i al de teatre, 17 originals.

El Premi Manuel Cerqueda Escaler de Novel·la Curta, dotat per Andbank amb un accèssit de 3.400 euros, ha estat per a Maria Plana i Camacho, d’Argentona, i la seva obra Totes les pors que ens habiten les mans. En aquesta categoria es van rebre 21 originals.

El guanyador del Premi Sant Carles Borromeu de Contes i Narracions, dotat per MoraBanc, ha estat Jordi Cardona Regada, d’Ogern (Alt Pirineu). El seu conte, De cara a la muntanya, li ha donat el premi de 5.000 euros. En total es van rebre 18 obres. També MoraBanc ha dotat el premi de Divulgació Científica amb un accèssit de 4.000 euros. En aquest cas, els guanyadors han estat Roser Porta i Toni Lara, per l’obra Andorra Literària / Rutes de novel·la. Cinc eren les obres que optaven al premi.

El Premi Sant Miquel d’Engolasters d’assaig literari, dotat per Joan Escaler Calva, va rebre quatre originals. El guanyador ha esta el barceloní Francesc Navarro Martínez amb l’obra Apunts de la llengua catalana a la Restauració. En aquest cas el premi era de 2.000 euros.

Finalment, els dos premis Tristaina de Periodisme, atorgats per Andimesa, amb 1.250 euros cadascun, han estat per a Andrés Luengo, del Periòdic d’Andorra, en la categoria de treballs emesos al Principat, i per a la Revista Pirineo, per a treballs emesos a l’estranger. En aquesta categoria es van comptabilitzar cinc candidatures.