El Trio Goldberg a l’Onca bàsic

L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra continua la setena edició del cicle ONCA Bàsic, amb tres actuacions durant el mes d’agost. El cicle és un programa d’actuacions de petit format protagonitzats per músics majoritàriament andorrans o residents al país, en formats que van des d’un sol instrument fins al quintet.

El dissabte 10 d’agost, a les 20 h, el Trio Goldberg, amb Francesc Planella (violí), Laia Capdevila (viola) i Mireia Planas (violoncel), estrenarà Mozart en trio al Museu Carmen Thyssen Andorra, prèvia visita guiada a l’exposició Femina Feminae. Per aquesta actuació s’ha de reservar l’entrada al mateix museu, trucant al telèfon (+376) 800 800. El diumenge 11 d’agost, a les 19 h, el trio presentarà el seu programa, a la Casa de la Vall. La reserva prèvia per assistir a aquest concert cal fer-la al telèfon (+376) 836 908.

Segons Francesc Planella “A finals de l’estiu de 1788 i coincidint amb la composició de les tres últimes simfonies, Mozart va escriure el que seria el seu únic trio per a corda, un dels primers trios escrits en la història, tot i que finalment va ser denominat Divertimento. El compositor el va escriure per al seu col·lega maçó Johann Michael Puchberg que li havia fet un préstec en una de les èpoques de crisi econòmica. Segons Alfred Einstein, musicòleg i biògraf de Mozart, aquesta va ser una de les obres més honorables del compositor”.

El diumenge 18 d’agost, el Duo Divertimento, format per David Font Bernet (guitarra) i Elizabeth Downes (flauta), tancarà la seva gira de tres concerts dins el Cicle ONCA Bàsic amb el seu programa Un vespre de divertimento, a Sant Romà de Vila. Per aquesta actuació s’ha de reservar l’entrada a Patrimoni, al telèfon (+376) 844 141 (de dilluns a divendres).

El cicle compta amb el suport institucional dels departaments de Museus d’Andorra, de Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra, del Comú d’Ordino i del Museu Carmen Thyssen Andorra.

Tal com ha fet en les últimes edicions, Patrimoni Cultural d’Andorra ha col·laborat triant els edificis remarcables i representatius de l’arquitectura civil i religiosa andorrana, aixecats en diferents moments i emplaçats a les set parròquies. En aquesta ocasió, s’han escollit tres espais ben diferenciats: l’Hostal Valira, que va ser un dels primers establiments hotelers i termals d’Escaldes-Engordany. Va ser projectat l’any 1933 per l’arquitecte benedictí Celestí Gusí, seguidor de Puig i Cadafalch, i promogut per l’abat de Montserrat, Antoni Maria Marcet, mitjançant l’empresa Cultural Andorrana, SA, que era propietat dels monjos de Montserrat. Actualment, la planta baixa té un ús cultural perquè acull el Museu Carmen Thyssen Andorra, des del 16 d’abril del 2017.

 

El segon concert es durà a terme a la Casa de la Vall (antiga casa Busquets) que és una casa senyorial de la baixa edat mitjana amb elements defensius incorporats a final del segle XVI i és un dels edificis civils més simbòlics d’Andorra, ja que és la seu del Consell General des de l’any 1702.

 

El darrer concert del mes d’agost es durà a terme a Sant Romà de Vila, una església originàriament romànica, construïda al voltant del segle XII o XIII, que ha estat reformada en diverses ocasions al llarg del temps.

TOTES LES NOTÍCIES