Actualment, l’alvocat és molt habitual en la nostra dieta pels nombrosos nutrients que aporta, però és un fruit originari de Mèxic. Aquest mot prové de la llengua nàhuatl,que antigament era la llengua franca de la Mesoamèrica ja que era el parlar del poble asteca. Avui s’estima que l’1.5% de la població mexicana el parla i s’estudia a l’escola atès que té el reconeixement de “llengua nacional” igual que el castellà i les altres 61 llengües que també són pròpies d’aquest país.

En la nostra llengua, trobem constància d’aquest mot a partir del segle XVII en textos valencians i en la forma ‘albocat’ però el seu origen etimològic és ben curiós. Sembla queawákatlsignifica ‘testicle’. Segons el Diccionario Breve de Mexicanismos, de Guido Gómez de Silva hi ha diverses teories sobre l’origen.

Una de les teories afirma que aquest fruit fou considerat afrodisíac i d’aquí que es denominés així. Però la teoria més estesa afirma que els asteques van veure certa similitud entre la forma dels alvocats i els testicles, així com en la manera en què creix el fruit i penja de l’arbre, que s’assembla força a l’anatomia masculina; per tant, s’anomenaria així per pura analogia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada