El taller d’Aromateràpia obre el cicle del Museu del Perfum

El Museu del Perfum, ubicat al Centre Júlia d’Escaldes Engordany, ha obert el cicle dels tallers dedicats a l’entorn de la perfumeria i la seva història, que es va iniciar la passada setmana. És un cicle obert al públic i que aquest any s’ha començat amb un taller d’Aromateràpia, sota la direcció de Sergi Sanchez Cañete, professor de Ciències a l’Institut Espanyol de la Margineda.

L’Aromateràpia és una pseudociència terapèutica molt emprada des de l’antiguitat pels xinesos, hindús, egipcis, grecs i romans. L’origen del nom prové del grec “aroma” i “therapeia”, que significa curació.

De fet, al segle IV A.d.C. Hipòcrates (460 AdC – 370 AdC) ja havia emprat els olis essencials per a tractar la pesta a Atenes. Més tard, els soldats romans es banyaven en olis per a enfortir i preparar el seu cos per a la lluita.

A la nostra era, el primer que va utilitzar el terme Aromateràpia, l’any 1935, va ser René-Maurice Gattefosé ( 1881-1950), investigador francés que va descobrir les propietats curatives de la Lavanda amb què va guarir-se una cremada que es va fer a la mà, quan treballava al seu laboratori.

Posteriorment, a l’any 1964, el Dr. Jean Valnet (1920 – 1995), un prestigiós metge i cirurgià, va publicar un tractat sobre “Aromathérapie”, encara vigent, juntament amb d’altres llibres de fitoteràpia.

L’Aromateràpia es basa en la utilització d’olis essencials naturals extrets per destil·lació amb alambins o altres aparells que poden garantir una màxima puresa del producte.

Tanmateix aquests olis essencials naturals, s’apliquen mitjançant un element portador o excipient que ajuda a una bona dosificació de l’element principal. Mercès al mètode d’extracció per destil·lació, el producte que s’obté posseeix una gran concentració de l’oli essencial d’un alt nivell de puresa al tractar-se d’un procés natural sense química.

En les fórmules d’aplicació dels olis essencials naturals, hi ha dues corrents, la francesa i l’anglosaxona. Aquesta última és la que es va presentar en aquest primer taller d’Aromateràpia amb el qual s’iniciava el cicle. Es van classificar les dilucions en 4 grups, la dilució concentrada, la normal, la dèbil i la molt dèbil. En la dilució concentrada destinada al cos, l’oli essencial es barreja perfectament amb oli vegetal en proporcions del 5% en el cas d’una aplicació corporal que s’aplica a joves i adults per a controlar les infeccions de la pell i també per a calmar el dolor. La dilució normal es pot aplicar des dels 8 anys fins al 60, i la proporció seria del 2,5 %. La dilució dèbil s’aplica en el tractament facial i la proporció ha de ser del 1%, per al tractament per a nens de 3 a 7 anys i fins i tot per a les embarassades, com també per a les àrees més sensibles de la pell d’alguns adults. Finalment la dilució molt dèbil estaria destinada a l’aplicació de les pells sensibles dels nadons, infants i també ancians.

Per altra banda, a part de les concentracions per a cada tipus d’aplicació, mentre que la dilució concentrada i la normal, abasten una àmplia gamma d’olis essencials, la dilució dèbil permet aplicar només alguns olis essencials i la dilució molt dèbil solament s’aplica amb determinats tipus d’olis essencials.

Hem de tenir en compte que els olis essencials naturals s’incorporen als olis vegetals en forma de gotes, en proporcions de 1 gota d’oli essencial per cada ml. d’oli vegetal, depenent de la dilució que hàgim previst de realitzar. (1 ml. = 20 gotes ).

Encara que no es coneixen contraindicacions concretes, s’ha de tenir en compte de no aplicar-se ni als ulls ni a dins de l’oïda. I en el cas d’embaràs s’han d’evitar els olis de romaní quimiotip, alcanfor, sàlvia officcinalis i el poleo ( Mentha spicata crantz ).

I s’ha de recordar que no convé exposar-se al sol després de l’aplicació, ja que s’ha d’esperar un temps prudencial d’unes 8 hores.

A la segona part del taller, el professor va donar les pautes d’aplicació i les receptes d’olis essencials recomanades: per al bany, per als difusors, per l’aplicació directa, per les compreses fredes i també va dedicar un espai als xampús i les cremes cosmètiques.

Per a l’aplicació en Balneoteràpia, l’especialista Sergi Sanchez Cañete va recomanar a l’hivern el pi-eucalipte, el ginebró i la lavanda per al reuma, el romaní com a bany matinal, i els estimulants com el sàndal-pàtxuli-romaní.

Altres indicacions van ser: com a desinfectans-antivírics el timó-arbre del te. Per a l’esgotament nerviós l’alfàbrega-lavanda; per a la higiene femenina, mirra-arbre del te i sàlvia. Finalment per la mala circulació o hemorroides, el gessamí-xiprer. I com a olis relaxants: lavanda o camamilla, i per als infants, taronja-lavanda.

L’especialista també va parlar sobre la importància d’emprar els hidrolats per al cas de la flor de taronger i la Lavanda, destacant-ne els seus avantatges a l’hora de substituir l’alcohol en algunes fórmules que incloïen l’elixir bucal.

En la part final dedicada a la pràctica del taller, es van poder preparar alguns olis com per exemple un oli de massatge corporal per al dia: Pi+canyella per a l’astènia primaveral; per afavorir el descans nocturn, es va recomanar el massatge corporal d’olis essencials naturals de Lavanda-Bergamota ( Citrus bergamia ).

En una altra línia, va aconsellar el xampú anticaspa preparat amb: arbre del te, cedre, lavanda i romaní al 2%. També va tenir el seu espai el tractament preventiu com a l’antisèptic per al viatge, a base d’oli essencial de canyella, que en aquest cas per via oral, s’aconsella prendre’n 3 gotes al dia, diluïdes amb infusió de mel, sucre o llet.

Es va cloure la jornada amb els olis de cuina aromatitzants i amb una degustació de xocolata aromatitzada amb l’oli essencial de llimona, que tothom va saber apreciar pel seu bon sabor. Per altra banda l’alta rebosteria està aplicant aquest olis aromatitzants a l’anomenada “cuina d’innovació” que s’està desenvolupant arreu.

La propera cita dels Tallers del Museu del Perfum serà a les pròximes setmanes amb diferents ponents i temàtiques molt interessants sempre dins d’aquest mateix entorn: “Com realitzar i interpretar una fragància” (dia 9.5), “Història de la Perfumeria fins al segle XX” (dies 16 i 17), “Cremes cosmètiques i cromoteràpia ” (23.5) i els “Sabons” serà l’últim taller previst per al 30 de maig.

TOTES LES NOTÍCIES