collita 1

Des de fa una setmana per la borda Mateu, a Santa Coloma, hi passa tot el tabac del Principat. Aquests dies s´està fent la classificació de tots els paquets segons la seva qualitat. És un procés que s´allarga 10 dies i que posa punt final a un any de feina.

La classificació dels fardos de tabac es fa manualment i es mira d´un en un. Durant deu dies, pels volts de Setmana Santa, cada colliter porta els seus quilos a la borda Mateu. Allà l´equip de classificació observa la matèria i en determina la qualitat. Enguany la meteorologia ha fet que Sant Julià de Lòria, una de les parròquies que normalment té millors resultats, hagi sortit perjudicada. No obstant això, en altres zones ha anat millor.

La classificació es fa per parròquies, i cada dia s´examinen uns 25 mil quilos de tabac. De moment enguany ja se n´ha fet la meitat: Sant Julià, Andorra i Escaldes. La resta es farà aquesta propera setmana.

El procés de producció del tabac s´allarga més d´un any, entre que la planta es treballa al planter, al camp i després es deixa assecar i s´organitza en paquets de 30 quilos segons la qualitat, la mida o el color. Des de l´Associació de Pagesos es calcula que aquest cultiu dóna feina, directa ment i indirectament, a unes 800 famílies al país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada