El sisme de l’Alt Urgell ha tingut més d’un centenar de petites rèpliques

El terratrèmol que es va produir ahir a la tarda a la comarca de l’Alt Urgell, de magnitud 4,2 ha anat seguit d’un centenar de petites rèpliques. La primera es va produir tot just cinc minuts després del sisme, amb una magnitud de 2,2, i no va ser percebuda per la població. Totes les altres rèpliques han tingut una magnitud inferior.
El sisme es va produir a les 17:29 hores d’ahir i va ser detectat per les estacions de la xarxa sísmica de Catalunya, dependent de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). L’anàlisi dels enregistraments sísmics ha permès obtenir la localització de l’hipocentre –el punt del subsòl on es produeix el moviment– i calcular la magnitud. L’epicentre –el punt de la superfície situat sobre l’hipocentre–  s’ubica entre els municipis de Ribera d’Urgellet, les Valls d’Aguilar, i Montferrer i Castellbò.
El terratrèmol va ser àmpliament percebut a Catalunya, tal com posen de manifest les més de 1.000 d’enquestes macrosísmiques rebudes a l’ICGC,  les dades facilitades pel Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil referent a la informació transmesa pels ens locals, pels serveis d’emergències i per les trucades dels ciutadans al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i la informació de les xarxes socials.
A la zona més propera a l’epicentre, el sisme es va percebre amb intensitat més forta (IV-V), mentre que a l’àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona es va percebre amb una intensitat entre II-III. No hi ha constància de danys. L’ICGC recomana que els ciutadans que notin algun moviment sísmic omplin el qüestionari del seu web  descrivint com han percebut la vibració.
Aquesta informació és de gran utilitat per caracteritzar el sisme i els seus efectes i ajustar els models de simulació d’intensitats que s’utilitzen per a la generació de les alertes automàtiques en temps quasi-real.
Arran de la informació facilitada per l’ICGC i del registre de trucades de ciutadans al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, Protecció Civil va emetre des del CECAT una Prealerta del Pla Especial d’Emergències Sísmiques (SISMICAT) a les 17:43 que es va mantenir fins a les 21:52 mentre es realitzava la comprovació de que no s’havien produït danys. L’ICGC i el CECAT de Protecció Civil es van mantenir en constant coordinació durant tota la fase de prealerta i especialment en els moments immediats posteriors al sisme per l’avaluació dels possibles efectes.
Per tal de millorar la seguretat, cal un estudi acurat de la sismicitat, recent i històrica. L’ICGC disposa de 20 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya, una d’elles submarina, equipades amb sensors de banda ampla, i també de 22 estacions acceleromètriques, que mesuren l’acceleració del terreny causada pels terratrèmols. Tenint en compte les xarxes d’altres organismes i de regions veïnes, Catalunya és coberta per 110 estacions sísmiques.
Considerant les dades històriques de sismicitat de Catalunya, cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig s’enregistra un terratrèmol amb magnitud superior a 4, i cada 30 anys, un de més de 5. Es té coneixement de dos sismes de magnitud superior a 6 durant l’Edat Mitjana a la zona de la Garrotxa i el Ripollès.
La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera. El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) fou el de 21 de setembre de 2004 al Ripollès, de magnitud 4. El sisme de l’Alt Urgell enregistrat ahir, de magnitud 4,2  és el sisme de magnitud més gran que ha ocorregut fins ara al Pirineu occidental català en el segle XXI.

TOTES LES NOTÍCIES