El SIPA estudiarà si el fons de jubilació perdut és realment de 2,8 milions d’euros

Els responsables del Sindicat de la Policia d’Andorra (SIPA) s’han mostrat aquest dilluns ‘perplexos’ pel fet que el Govern no sàpiga que se n’ha fet dels diners que s’han anat retenint de la nòmina dels policies des del 1968 i que havien de servir per a les jubilacions. Des del sindicat es plantegen tirar endavant un estudi actuarial per comprovar si la xifra realment ascendeix a 2,8 milions d’euros tal com s’ha dit des del Govern, i després decidiran quines mesures emprenen i si cal modificar el model de gestió d’aquest fons de jubilació i agafar-ne les regnes. En tot cas, demanen que l’Executiu faci la provisió d’aquest fons el més aviat possible, i que l’actual Govern comparteixi la responsabilitat política amb els anteriors. La primera conclusió que extreuen dels fets és que el Govern no retenia un 2% del seu sou sinó que directament no els el pagaven, i que per tant, durant aquests anys ‘la Policia li ha estat sortint al Govern un 2% més barata’.

El Sindicat de la Policia d’Andorra (SIPA) ha assegurat que no es quedaran callats i que volen saber què se n’ha fet dels diners que havien de servir per a les jubilacions, una qüestió que consideren legítima de reclamar perquè malgrat que entenen que són moments difícils de crisi, ‘són uns diners nostres pagats de la nostra butxaca’. A més, consideren que la seva situació és diferent a la resta de funcionaris, ja que ells sí que han fet una aportació directa per poder percebre una jubilació, cosa que els suposa un perjudici ‘directe i únic’. Per aquest motiu, ja han demanat tenir reunions individuals amb el ministre de la Funció Pública per tal de tractar aquesta situació.

Per això, primer volen tenir tota la informació sobre el tema, un fet que implica comprovar si els 2,6 milions d’euros que amb els interessos s’elevarien a 2,8 són realment la xifra correcta que haurien de poder disposar o que hauria de constar en el fons per a les jubilacions de la Policia.

Un cop tinguin totes les dades, es plantejaran quines accions cal tirar endavant, i si consideren que hi ha hagut actuacions no lícites, emprendran les mesures legals pertinents. El president i vicepresident del sindicat, Xavier Surana i Joan Comella, han posat com a exemple la mútua dels funcionaris, que des que està gestionada pels mateixos sindicats ja no és deficitària, i per aquest motiu, també es plantejaran si agafen les regnes de la gestió d’aquest fons.

Surana i Comella han lamentat que l’estudi actuarial encomanat pel Govern sigui a 31 de desembre del 2011 i que en canvi, no se’ls hagi comunicat la situació fins al mes de maig. També consideren que el Govern actual ha de compartir la responsabilitat política del que ha succeït amb els governs anteriors, i que ha de fer una provisió d’aquest fons fins ara no computat al més aviat possible.

TOTES LES NOTÍCIES