El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat informació a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) en relació amb les actuacions que aquest organisme té previstes per evitar els efectes derivats del vessament d’argila que s’ha produït al riu Garona, al seu pas per la Val d’Aran. En els últims mesos han tingut lloc diversos despreniments de terra sobre la zona fluvial que poden comportar greus afectacions ecològiques.

El Síndic ha demanat informació sobre els treballs d’inspecció que l’organisme de conca ha de dur a terme, ateses les seves competències, per garantir la viabilitat de l’ecosistema. També ha sol·licitat informació a les administracions araneses.

Ribó vol que se l’informi de les mesures urgents que s’adoptaran per evitar alteracions en la reproducció de les espècies de peixos que habiten a les aigües afectades: truites i cavilats, aquests últims en risc d’extinció.

Actuació d’ofici

Rafael Ribó, que a l’Aran exerceix el càrrec de síndic amb el nom de Proòm dera Val d’Aran, ha obert una actuació d’ofici davant les informacions aparegudes a la premsa, en què també s’afirma que el Conselh Generau d’Aran s’ha posat en contacte amb la CHE i li ha sol·licitat una intervenció urgent.

L’esllavissada es va produir el passat 11 de maig a la ribera del Valarties i actualment genera aigua tèrbola al riu Garona, en el tram des d’Arties fins a la frontera francesa.

Carta informativa

El Conselh Generau va remetre a finals d’agost una carta a la presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual, informant de la greu afectació que pateix el riu Garona i la fauna com a conseqüència de l’aportació de materials provinents d’aquesta esllavissada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada