En el seu discurs en motiu de la diada de Meritxell, el síndic general, Vicenç Mateu, ha vaticinat un curs polític ‘intens, amb importants reformes legislatives, perquè encara queda molta feina a fer’. I per fer-hi front ha demanat unitat, ser ‘valents, esvaïm els dubtes i les pors que no ens permeten veure-hi més enllà’ i ser ‘conscients que les decisions que prenguem avui no només tindran una repercussió en el present més immediat, sinó que afectaran, per bé o per mal, les generacions de l’esdevenidor’.

‘El pacte social no és aquí, en absolut, una abstracció o una entelèquia. El pacte social correspon entre nosaltres a una realitat ben concreta i palpable’, ha manifestat Mateu fent una crida a la unitat per fer front a les reformes estructurals que encara manquen per abordar. Una reforma ‘del tot necessària i ineludible si volem recuperar la prosperitat en un futur a la vista’, que ‘no és fàcil, ni de promoure ni d’assimilar’, ha reconegut. I a l’hora d’afrontar aquests canvis, el síndic general ha demanat ‘la cura necessària per no deixar de banda aquells ciutadans que ho passen malament’. ‘Les persones amb responsabilitats polítiques hem de tenir la capacitat de veure els arbres i el bosc al mateix temps’, ha insistit, i ‘de no descuidar cap de les dues dimensions de la realitat, la general i la particular, en la nostra actuació diària’. Tot això es resumeix en ser ‘fidels a uns objectius d’interès comú’,

És per això que Mateu ha demanat també valentia ‘i esvaïm els dubtes i les pors que no ens permeten veure-hi més enllà’, deixant interessos partidistes i electorals al marge, i ‘començar de nou amb il·lusió renovada. Amb esperit positiu i voluntat de sumar, amb confiança’.

En aquest darrer sentit, el síndic ha recordat als presents que ‘el clima de desafecció política que viuen els països de l’entorn més immediat també ens ateny. No podem pecar d’ingenus’, ha dit, ‘i creure que qualsevol símptoma de desafecció prové de fora de les nostres fronteres’. ‘Segurament hi ha factors interns que contribueixen a un cert distanciament entre els qui ocupem un càrrec polític i la resta de ciutadans’, ha assenyalat, demanant que alhora que es fan les reformes econòmiques i socials ‘hem de segui avançant cap a una major transparència i proximitat de les institucions públiques’. Mateu ha manifestat que ‘un dels perills de la crisi, que és molt més que una crisi econòmica i financera, és que hi perdem un dels nostres béns més preuats: la cohesió social, el coneixement i reconeixement mutu que ens ha mantingut units com un sol poble al llarg dels segles, fidels a les nostres arrels, oberts a les aportacions de tothom que ha decidit fer d’Andorra el seu país’. En aquest punt, el síndic ha recordat que ‘les institucions tenim un paper clau en el reforçament d’aquest sentiment de pertinença, en la promoció de valors que són universals i, al mateix temps, genuïnament andorrans: prudència, esforç, austeritat, solidaritat’.

És per la situació actual, econòmica i social, que el síndic ha manifestat que ‘no podem estar contents amb la situació actual’, i ha afirmat que ‘hem de saber escoltar les raons i el malestar dels altres, les seves veus, els seus neguits i perquè no, també els seus consells’. Així, ha fet una crida a la responsabilitat: ‘no podem tancar els ulls davant el que passa, ni tan sols podem mirar dissimuladament cap a una altra banda’, ha dit Mateu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada