Vicenç Mateu ha fet el darrer discurs institucional com a síndic general amb motiu de la Diada de la Constitució. Ha alertat contra els possibles abusos dels privilegiats respecte les classes mitjanes i treballadors que creu que amenacen la cohesió social. També ha dit que potser aviat hi haurà una dona síndica per primer cop. Finalment, ha demanat a les noves generacions i a la resta de la societat que facin seu el país i la llengua nacional segons ha destacat RTVA.

El síndic creu que quan s’assoleixi un acord d’associació amb la Unió Europea, Andorra podrà deixar enrere el seu tradicional replegament. Ha afegit que hi ha d’haver un pacte social de convivència, sense guanyadors ni perdedors, on tothom pugui tenir un projecte de vida.

Creu que s’ha d’evitar els abusos dels més poderosos econòmicament. “Pot arribar a ser temptador, per aquells que es troben en una posició de força, de mirar només per a ells mateixos, de voler conservar el nivell de beneficis de fa uns anys traslladant a tercers els perjudicis del canvi a l’entorn. El risc, però, és que el cost acabi repercutint sempre sobre una única capa de la societat: la classe mitjana o treballadora. Havent de viure amb salaris baixos o pitjors condicions laborals, o totes dues coses i havent de fer front a lloguers i preus cada cop més cars”, ha advertit.

A més, ha dit que la classe política haurà de ser més paritària entre homes i dones. “Potser hi haurà la primera dona síndica i, si és així, estic convençut que serà per mèrits propis i no només un gest simbòlic. Serà un pas més en la normalització de la igualtat de gènere en les institucions, perquè havent-hi tant homes com dones amb vàlua, experiència i capacitat, tan normal és escollir un home com una dona”, insistia.

També ha reclamat a la població que s’esforci més per conèixer les tradicions i la cultura del Principat.

Els Partits valoren el discrus de diferents maneres
Els partits polítics han valorat en termes diferents el discurs del síndic general, tot i destacar que es tracta de l’últim de Vicenç Mateu en l’exercici del càrrec. En alguns casos s’incideix en el sentit inclusió i amb referències a l’objectiu d’aconseguir una societat més justa, com és el cas dels Verds d’Andorra o DA.

Mentre que en el cas de PS s’apunta als vuit anys de Govern taronja per explicar el que consideren gairebé una dècada de desigualtats socials.

Per a Unió Laurediana ha estat un discurs institucional, amb aspectes discutibles.

Finalment Progressistes-SDP i Liberals d’Andorra destaquen el sentit institucional del discurs de Vicenç Mateu, tot i atribuir als diferents governs de DA les desigualtats socials que apuntava.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada