oriol-puigEl Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) instal·larà en els propers mesos dos sensors meteorològics a l’aeroport Pirineus-la Seu. Aquestes estacions són una eina necessària per a l’homologació del camp de vol com a aeroport comercial, que és prevista per aquest any vinent.

El director del Servei Meteorològic, Oriol Puig, ha visitat aquest dimarts l’aeròdrom per detallar la ubicació dels aparells i les obres previstes. Els sensors serveixen als pilots per conèixer les condicions meteorològiques i atmosfèriques abans de dur a terme l’enlairament o l’aterratge. Una informació especialment important en una pista situada en una zona amb una climatologia i orografia singulars com és la de Montferrer.

Els equipaments, un a cada extrem de la pista, incorporaran tots els avenços tecnològics requerits actualment en l’aeronàutica per a aquestes instal·lacions. Així, constarà de sensors d’estat dels núvols, un seilòmetre per determinar la cobertura total dels núvols i també indicadors d’humitat, temperatura, direcció i velocitat del vent i pressió atmosfèrica. Tota la informació es retransmetrà via ràdio a la torre de control i als pilots dels avions, en anglès i català.

Les obres tenen un cost de 400.000 euros. Una part important del cost correspon al cablejat que interconnecta els dos sensors al llarg d’uns 1.200 metres i amb la corresponent protecció per raons de seguretat.

Trencament amb el monopoli de l’AEMet

Oriol Puig ha subratllat que l’aposta de l’SMC per a aquesta instal·lació suposa un trencament amb el monopoli de l’Agència Estatal de Meteorogia pel que fa a execució i gestió d’aquests equipaments en aeroports comercials catalans. Puig ha volgut reafirmar així la voluntat de reforçar l’ens català, enfront dels actuals intents de l’Estat de retirar-li competències i centralitzar-les en l’AEMet.

Les obres és previst que comencin aquest mes vinent i estiguin enllestides entre el maig i el juny, just abans de l’arribada dels primers vols comercials a l’aeroport Pirineus-la Seu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada