El servei meteorològic d’Andorra es presenta davant dels seus homòlegs

Una delegació andorrana, encapçalada pel director de l’Oficina de l’energia i del canvi climàtic, Carles Miquel, ha participat en el 18è Congrés mundial de l’Organització Meteorològica Mundial que se celebra cada 4 anys, enguany a Ginebra. La delegació andorrana, que ha fet la seva primera intervenció com a nou membre d’aquesta organització, ha posat en relleu la col·laboració internacional en un context d’evolució permanent en el qual l’OMM juga un rol clau en l’acció climàtica. Carles Miquel ha refermat el compromís d’Andorra amb la contribució activa al Conveni marc de Nacions unides sobre el canvi climàtic i del Grup Intergovernamental d’Experts sobre l’evolució del Clima. Totes les Parts han aplaudit l’adhesió d’Andorra, celebrant la gairebé universalitat del Conveni.

El 17 de maig de 2018, el Consell General va aprovar per unanimitat el conveni de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). Aquest procés que es va concretar amb l’entrada en vigor del conveni el 16 de novembre passat, es va iniciar amb les trobades mantingudes amb els màxims responsables de l’Organització, el 2015 i al 2016, en el marc de les Conferències de les Parts del Conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic.

Andorra va esdevenir el 192è Estat part, completant el marc de col·laboració internacional en matèria de canvi climàtic, al qual Andorra participa en el context del Conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic i el Grup d’Expert Intergovernamental sobre el Clima (IPCC).

La Llei d’impuls a la transició energètica i del canvi climàtic va crear el Servei Meteorològic Nacional, que opera com a servei meteorològic nacional en els termes i als efectes de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), amb la missió de proveir informació sobre les previsions i els avisos en matèria de meteorologia i sobre l’estat del mantell nival, així com informació sobre climatologia, sobre la base de l’observació, la comprensió i la predicció, sempre d’acord amb l’avenç tecnològic i científic en la matèria. Aquesta informació preveu vetllar per la seguretat de les persones i reduir les pèrdues de béns materials davant d’episodis meteorològics, i contribueix directament al benestar, al desenvolupament sostenible i a l’augment de la resiliència del país enfront dels episodis meteorològics extrems en un context de canvi climàtic.
L’OMM és un organisme especialitzat de les Nacions Unides (ONU) amb 193 estats membres i territoris que realitza accions directes relacionades amb l’estat i el comportament de l’atmosfera de la Terra, la seva interacció amb la terra i els oceans i els efectes sobre els recursos hídrics. L’Organització Meteorològica Internacional (OMI) va ser fundada el 1873 durant el Congrés de Viena per facilitar l’intercanvi d’informació sobre el clima a través de fronteres nacionals. L’any 1950 es va convertir l’OMI en l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

TOTES LES NOTÍCIES