El Servei meteorològic crea una xarxa d’Observadors voluntaris

El Dia Mundial de la Meteorologia s’ha celebrat per primera vegada aquest any a Andorra, amb la intenció de fer un reconeixement especial a les persones i institucions que han fet aportacions al llarg dels anys al coneixement meteorològic del país.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha inaugurat, aquest dijous, l’acte de celebració del Dia Mundial de la Meteorologia, que va tenir lloc el passat 23 de març. En el seu discurs, Calvó ha anunciat la creació d’una Xarxa d’Observadors Meteorològics Voluntaris que vol fer un reconeixement a les persones que prenen dades o observacions d’interès i utilitat per al Servei Meteorològic, i potenciar d’aquesta manera el treball en xarxa.

La creació de la xarxa té com a objectiu, també, motivar les persones que poden voler aportar informació creant nous punts d’observació. Així, des del Govern es farà divulgació de les aportacions dels membres de la xarxa a través d’un apartat específic al web meteo.ad.

D’altra banda, s’ha volgut aprofitar la celebració per fer un reconeixement als “pioners” de la meteorologia a Andorra, Antonio Dalleres Armengol i Josep Lluis Molné Salines, i a les institucions FEDA i Meteo France per les aportacions que han fet des de l’inici de la meteorologia a Andorra, i que han contribuït a millorar el coneixement meteorològic del país.

La ministra ha explicat que enguany s’ha volgut celebrar aquest dia mundial per la importància que té la meteorologia. El lema associat d’aquest any és “Entendre els núvols”, per la seva rellevància per predir les condicions meteorològiques, modelitzar els impactes del canvi climàtic i preveure la disponibilitat de recursos hídrics. Calvó ha recordat que la meteorologia té efectes destacats, no només en les activitats de lleure dels ciutadans, sinó més enllà afectant al PIB del país, que depèn en gran mesura de l’afluència d’esquiadors durant la temporada d’hivern, o afectant a activitats com l’agricultura o la producció elèctrica.

D’altra banda, tal com ha observat Calvó, la informació meteorològica és de gran interès per als ciutadans, i això es constata amb l’elevat nombre de visites que rep mensualment el web meteo.ad.

L’acte també ha comptat amb la conferència del tècnic del Servei Meteorològic del Govern Guillem Martín sobre la importància d’entendre els núvols; una exposició del tècnic Tony Molné sobre la xarxa d’observadors meteorològics, i la presentació sobre la història del Servei Meteorològic d’Andorra des del 1980 per part del cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel.

TOTES LES NOTÍCIES