violencia-genere

El  Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere i Domèstica, l’antic servei d’atenció integral a la dona, ha atès entre els mesos de gener i octubre un total de 56 casos nous de violència de gènere i quatre de domèstica, uns casos, aquests darrers que s’han començat a atendre aquest 2016 amb la reestructuració que ha patit el servei i que s’espera que en els propers anys vagin a l’alça, tal com ha explicat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

En total, aquest servei ha atès 138 casos en el període esmentat i cal esmentar que pel que fa als nous, es dóna un increment de set respecte de l’any passat, quan en el mateix període n’hi havia hagut 49. En el 100% d’aquestes atencions hi ha la tipologia del maltractament psicològic i per darrere es troben el físic, econòmic i social que es donen més o menys amb la mateixa freqüència.

Pel que fa al perfil de les dones, el ministre ha remarcat que les estadístiques serveixen per trencar “tòpics” ja que es dóna entre totes les nacionalitats (segons les xifres el 45% tenia entre 29 i 39 anys) i, a més a més, el 75% eren dones que estaven actives, amb la qual cosa es desmenteix que aquelles persones que es troben en risc d’exclusió social pateixen més aquests maltractaments.

El Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere i Domèstica, l’antic servei d’atenció integral a la dona, ha atès entre els mesos de gener i octubre un total de 56 casos nous de violència de gènere i quatre de domèstica. En total, en aquests deu primers mesos d’any el servei ha donat atenció a 138 casos, 82 dels quals són d’anys anteriors, ja que tal com ha manifestat la cap d’Àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras, de mitjana l’atenció se sol allargar uns dos o tres anys. Respecte de l’any passat, aquestes xifres suposen un increment de set nous casos de violència de gènere, ja que en el mateix període del 2015 aquest servei havia atès 49 casos, un increment que es relaciona amb els canvis duts a terme en aquest servei i als nous protocols establerts amb els actors implicats. De fet, aquests canvis han suposat que es passin a atendre casos de violència domèstica en el si d’aquest servei i s’espera, de fet, tal com ha destacat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que es vagin incrementant a mesura que es vagi “tenint consciència” que les persones afectades “tenen aquest recurs” al seu abast.

Aquestes dades suposen que el 0,15% de la població de dones del país ha estat atesa com a nou cas pel servei aquest any. Per nacionalitats, un 28% són espanyoles, un 26% portugueses i un 23% andorranes. Pel que fa a les edats, un 45% tenen entre 29 i 39 anys, un 26% entre 40 i 51 i un 19% entre 16 i 27, de fet, dos de les dones ateses eren menors d’edat, tal com ha remarcat Porras. Un 40% estan separades i un 34% en tràmits de separació. Quant als fills d’aquestes dones, cal destacar que 126 tenien entre 4 i 18 anys, 34 entre 0 i 4 anys i 52 eren majors d’edat. El 75% d’aquestes víctimes estaven actives, és a dir, que tenien una feina, i un altre 7% es trobaven de baixa, majoritàriament per depressió. Un altre 18% no treballaven. En base a aquestes dades, Espot ha exposat que aquestes estadístiques serveixen per “desvirtuar tòpics”, ja que els maltractaments es donen entre totes les nacionalitats i el fet que siguin actives desmenteix que es produeixen més entre les que pateixen exclusió social. També ha manifestat que cal incidir en la pedagogia “al tomb” d’aquestes dades.

Quant al tipus de maltractament patit, en el 100% dels casos és psicològic, mentre que el físic, el social i l’econòmic es troben al voltant del 60-70%. En el 52% dels casos hi ha hagut denúncia, una xifra que es troba en la línia d’anys anteriors i en aquest sentit, Porras remarca que es treballa per desplegar mesures de protecció en aquests casos de denúncia, com per exemple que s’avisi des de la Policia al servei quan l’agressor ha d’anar a declarar, i també ha incidit en el fet que costa que les dones denunciïn per diferents aspectes, com la dependència emocional. Quant al canal d’entrada de les víctimes al servei, el 40% han estat derivades des de l’Àrea d’Atenció a les Persones i Famílies, un percentatge que ha anat a l’alça ja que fins ara el canal més habitual era la pròpia iniciativa. Aquestes víctimes han rebut 97 ajuts socials, 40 més que l’any passat i en 56 dels casos han estat ateses pels psicòlegs. En aquest sentit, el ministre ha recordat que aquest any s’ha incorporat al servei un nou psicòleg que atén els menors. També s’ha incorporat un nou pis d’acollida que se suma als dos ja existents i un total de set famílies han pogut gaudir en aquests deu mesos d’aquests recursos.

Espot incideix en les millores al servei
Coincidint amb la celebració, aquest divendres, del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones, a banda de facilitar aquestes dades Espot ha remarcat “els avenços” que s’han fet per optimitzar l’atenció a aquests casos. Així, a banda de la reestructuració del servei, que ha passat a assumir els casos de violència domèstica, i d’haver incorporat un psicòleg per a l’atenció als infants i un nou pis d’acollida, s’està treballant per optimitzar els protocols entre els diferents actors implicats. D’aquesta manera, per exemple, ha fet incidència que es garanteix que les víctimes puguin fer la denúncia en un espai privat a la Policia, que se les deriva al servei d’atenció a les víctimes sempre que vulguin o, si més no, se les informa que existeix i que se’ls permet estar acompanyades per una persona del servei quan fan denúncia, entre altres. Tots aquests protocols que es treballen han d’acabar derivant en un de sol per a l’actuació i també per a la detecció precoç.

(Text: ANA/ Foto: SFGA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada