Davant la previsió de intensificació de les nevades a partir d’aquest migdia i tarda a la meitat nord de la Catalunya central, el Servei Català de Trànsit demana precaució als conductors que tinguin previst sortir a la carretera i als que tornen aquesta tarda de vies provinents del Pirineu i Prepirineu.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar. Les nevades ja estan afectant a cotes altes de la meitat nord de la Catalunya Central, sobretot el Berguedà i Solsonès. Amb el pas de les hores, les nevades podran afectar les comarques d’Osona i el Moianès. També es preveuen nevades a la vessant sud del Pirineu i Prepirineu. Les nevades es produiran entorn dels 800 metres i la cota anirà baixant fins als 700 metres. Es produiran acumulacions importants de neu a cotes més altes de 1.000 metres.
 
Mobilitat afectada per la neu
 
Avui ja s’han registrat incidències viàries a causa de la neu en carreteres del Montseny i d’accés als Rasos de Peguera i alguns vehicles s’han trobat amb dificultats per circular a causa de la neu i per no disposar de cadenes. Es preveu que la mobilitat dels vehicles a les vies locals de muntanya es vegi dificultada aquesta tarda per les nevades. Vies com la C-16 i l’N-230, que registren trànsit de retorn de cap de setmana des de zones de muntanya, poden veure’s afectades per aquestes nevades. Des de Protecció Civil i el Servei Català de Trànsit, es demana evitar accedir a les zones afectades per la neu si no es porta el vehicle preparat amb cadenes, el dipòsit ple, manta, aigua i el telèfon mòbil amb la bateria carregada. L’SCT demana alhora als conductors que tornin aquesta tarda de zones de muntanya que surtin preparats i extremin la precaució, portin les cadenes o els pneumàtics d’hivern i es mantinguin informats de l’estat del trànsit i de la situació meteorològica.
 
També s’insisteix en no estacionar el vehicle al voral de les carreteres en aquestes zones per tal de facilitar el pas de les màquines llevaneus. Podeu trobar tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant nevades al web http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil/consells_autoproteccio_emergencia/riscos_naturals/nevades_glacades_i_onades_de_fred/
 
El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que l’episodi de nevades s’allargui fins demà dilluns i informa que avui es podran acumular uns 10 cm a 900 metres, i demà 20 cm per sobre els 1.100 metres. A les cotes més elevades, les acumulacions seran importants: 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres.
 
Conducció amb neu
 
L’SCT recorda que, en condicions de neu/gel, s’han de tenir en compte les següents recomanacions:
 
  • Conduir amb suavitat.
  • No frenar bruscament.
  • Reduir la velocitat per facilitar l’adherència i evitar lliscaments.
  • Augmentar la distància de seguretat.
  • No avançar si no és necessari.
  • Portar les cadenes per si són necessàries.
  • Quan cauen els primers flocs de neu, es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d’aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
  • En arrencar el vehicle sobre neu, pot ser que les rodes patinin i s’enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l’embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada