sepEls afiliats al Sindicat de l”Ensenyament Públic (SEP) han acordat aquest dimarts en assemblea marcar tres línies vermelles. D’una banda, que es mantinguin les prejubilacions amb el 50% del darrer salari però per a tots els treballadors que actualment són a l’administració, que es garanteixi que la pensió per jubilació arribarà sempre al 60% del darrer sou, i que es creï un fons de pensió per assegurar que hi hagi capital per cobrir aquestes pensions. Tot i que la secretària general del SEP, Eva Choy, no s’ha mostrat massa optimista davant les futures negociacions amb Govern, ha afirmat que aquestes són les línies vermelles que han fixat els afiliats i que defensaran. Una possibilitat per mantenir el diàleg és que l’Executiu pugui considerar mesures per oferir un darrer tram de la carrera professional ‘atractiu’ per dissuadir les possibles prejubilacions. En cas que no prosperi la negociació, però, no es descarta recórrer a la vaga o portar la reforma a la Batllia.

Una seixantena de persones han assistit aquest dimarts a l’assemblea convocada pel Sindicat d’Ensenyament Públic per tractar, entre altres temes, la reforma del complement de les jubilacions i l’aplicació del Pla estratègic per a la renovació i millora del sistema educatiu andorrà (Permsea).

En el primer s’han establert tres línies vermelles: els assistents han demanat que es mantinguin les prejubilacions per a tots els treballadors actuals de l’administració i no només per als que estan a punt de jubilar-se, accepten la reducció del 10% en la pensió de prejubilació i jubilació sempre i quan hi hagi una ‘garantia’, i volen que hi hagi un fons de pensió que asseguri que es podran cobrir aquestes despeses.

La secretària general del SEP, Eva Choy, ha reconegut que és ‘bastant difícil’ que s’acceptin aquestes línies vermelles però ha manifestat que els afiliats s’han mostrat ‘molt aferrats’ a mantenir les prejubilacions i, per tant, ‘ho haurem de defensar’. Ha assenyalat a més, que volen que el 60% de la jubilació es garanteixi sigui quina sigui la situació de la CASS i del fons de pensions.

Choy ha destacat que els afiliats ja estan disposats a ‘perdre’ perquè acceptar el 60% del darrer sou garantit amb una aportació del 3% tant pels funcionaris com per Govern ‘ja és acceptar una rebaixa de les condicions actuals’.

Malgrat les poques perspectives que la proposta prosperi, la secretària general del SEP ha indicat que es podrien reprendre els incentius socials i laborals per evitar prejubilacions i ‘fer més atractiva la darrera part de la carrera professional’. Segons Choy, ‘si s’aconsegueix fer aquest darrer tram molt atractiu potser la gent no tindrà aquestes ganes de prejubilar-se’ i aquesta opció podria ser una via per arribar a un acord en aquest àmbit, ha reconegut.

Les accions o decisions que emprendran un cop disposin d’un document definitiu es determinaran en una propera assemblea, encara que en la trobada d’aquest dimarts ja han sortit propostes com la de convocar manifestacions, fer vaga o portar el conflicte a la Batllia.

Pel que fa a la implantació del Permsea, han destacat la motivació que genera el projecte en els alumnes i el bon funcionament a l’aula, però han criticat l’increment de feina i la manca d’assessorament que han patit els docents.

Els autors que han hagut de redactar el nou pla docent han apuntat a una manca de temps per coordinar-se entre els diferents centres i entre els professionals d’aquests i també han manifestat que han disposat de poc temps per preparar les unitats de treball i consensuar accions i aplicacions que fan servir en els diferents centres.

Choy ha admès que aquesta manca de previsió ha generat un estrés en els docents i que aquests no han rebut l’assessorament que esperaven de l’empresa designada pel Govern per facilitar la implantació del pla. ‘S’ha implantat la nova metodologia sense tenir tots els elements preparats’, ha conclòs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada