El segon informe Aparicio alerta que la reforma subordina els comuns al Govern


Les noves lleis de competències i transferències comunals, que es voten divendres, presenten una desconnexió sistemàtica. Així ho assegura el catedràtic Miguel Ángel Aparicio en una versió ampliada de l’informe encarregat pel comú de Sant Julià de Lòria. Aparicio, de fet, diu que la reforma subordina les competències a les transferències, quan hauria de ser a l’inrevés.

El catedràtic insisteix en les dues idees del primer informe: la cessió obligatòria de terrenys al Govern per a projectes d’interès nacional és inconstitucional. També ho són els criteris variables per repartir les transferències, que es condicionen al fet que els comuns adoptin certes polítiques públiques.

Concretament, l’informe assegura que la llei de transferències “mira de garantir la prevalença governamental en polítiques concretes a través d’un sistema de premis i càstigs”. Pel que fa a les competències, “converteix els comuns en servidors territorials i urbanístics del Govern”. Afirma, de fet, que l’executiu s’apodera de la competència de gestió dels béns patrimonials dels comuns.

Aparicio diu que aquestes “discordances constitucionals” es poden corregir. Pel que fa a les transferències, distingint entre unes de constitucionals i altres de conjunturals que no s’incloguin dins la llei. Pel que fa a la cessió de sòl, proposen una comissió paritària per tal que els comuns puguin participar en el canvi de titularitat d’algun terreny. El catedràtic desaconsella que el Consell pugui intervenir en aquesta qüestió si hi ha enfrontament entre els comuns i el Govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada