El Departament d’Agricultura, amb la col·laboració de l’Associació de Pagesos i Ramaders, ha organitzat aquest dijous el segon Concurs Nacional de Mascles de la Raça Bruna d’Andorra a l’envelat del Parc Central d’Andorra la Vella. El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el director d’Agricultura, Landry Riba, han participat a l’acte. Alccobé ha destacat la importància de la fira per “fer visible la feina del sector ramader, la seva implicació amb el país i l’aposta per millorar la raça bruna i la carn de qualitat del nostre país”.

El ministre d’Economia i Territori ha recordat que el reconeixement de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la carn d’Andorra “ajudarà a poder-la vendre i donar unes garanties del producte autòcton”. En aquest sentit, ha recordat que el segell “reconeix les pràctiques d’engreix, amb pinso natural i pastures d’Andorra, unes pràctiques que han estat molt adequades i han tingut un gran resultat per fer de la vedella andorrana una carn de qualitat”.

Aquest ha estat el segon any que es realitza la fira de mascles de la raça Bruna d’Andorra, que tradicionalment s’havia celebrat conjuntament amb la Fira Concurs de Bestiar cada 27 d’octubre. La participació en aquesta segona edició de la Fira ha estat de 9 animals diferents repartits en les seccions de vedells de 6 a 12 mesos, anolls i braus. En la categoria de vedells de 6 a 12 mesos, el guanyador ha estat Jordi Fité Baró, mentre que en categoria d’anolls ha estat guardonada Rosa Vidal Tomas i, en categoria de braus, Martí Areny Coma s’ha endut el premi amb el seu exemplar anomenat Duc.

Per tal d’impulsar el programa de selecció genètica de la raça Bruna d’Andorra, la selecció dels mascles és un dels punts més importants a tenir en compte. El fet de realitzar una fira només de mascles ofereix als ramaders la possibilitat de competir entre ells per trobar els millors mascles de cada categoria i així veure els progressos de la selecció realitzada durant els últims anys. En aquesta època de l’any, els animals es troben en les millors condicions i són més visibles les seves característiques morfològiques. El jurat d’aquest fira, a més de qualificar els animals, ha exercit una tasca didàctica explicant els motius en què es basa la puntuació atorgada en cada secció.

La Fira s’ha celebrat conjuntament amb la Subhasta de Vedells que provenen del Centre de Selecció Genètica de Villeneuve de Paréage. Concretament, cinc vedells de la raça Bruna d’Andorra han estat venuts en subhasta pública. Aquest ha estat el sisè any en què s’ha fet aquesta selecció i representa la continuació del treball dut a terme per aconseguir una raça autòctona del país que pugui esdevenir un signe d’identitat propi.

El vedell anomenat General ha estat el que ha aconseguit un preu de venda més elevat, ja que s’ha pagat per ell una quantitat de 3.250 euros per aquest exemplar que ajudarà a continuar millorant l’espècie de la raça bruna d’Andorra. D’altra banda, Gargamel ha estat venut per un preu de 2.250 euros; mentre que Golafre ha arribat a un preu de 2.150 euros; Hortal a 1.700 euros; i Gamarús fins els 1.600 euros.

Els vedells han estat seleccionats d’acord amb el programa de selecció genètica de l’espècie bovina de la raça bruna d’Andorra. Des del 20 de setembre del 2012 fins el dia d’avui, set vedells de diferents ramaders del país han romàs al Centre Gascon de Villeneuve de Paréage, en virtut del conveni de col·laboració entre aquesta entitat i el departament d’Agricultura del Govern d’Andorra. En aquest Centre han estat sotmesos a un estudi morfològic i a un seguiment de les seves capacitats de desenvolupament muscular, esquelètic i de les aptituds funcionals d’acord amb el Reglament que fixa l’estàndard, la qualificació i la inscripció d’animals bovins al Llibre genealògic de la raça Bruna d’Andorra.

L’estudi ha conclòs que aquests cinc animals, d’acord amb els barems establerts, han estat qualificats com a “reconeguts” o “confirmats” al Llibre genealògic de la raça i, per tant, capacitats com a braus sementals i recomanats per ser utilitzats com a reproductors preferents dins el programa de selecció genètica de la raça.

Vídeo: ANA

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada