El conveni per evitar la doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya, signat el gener de l’any passat, entrarà en vigor el 26 de febrer. Des del sector empresarial es destaca els beneficis que pot suposar, ja que eliminarà la trava que suposava que aquells que decidien emprendre negocis a l’Estat veí del sud estiguessin sotmesos a una doble tributació. Des de l’empresariat es creu que serà sobretot en el sector serveis on la nova situació que s’obre amb aquest CDI pot suposar una nova via de negoci per als empresaris andorrans.

El mes de gener de l’any passat es va signar el conveni per evitar la doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya que, finalment, i després de la tramitació necessària, entrarà en vigor el dia 26 de febrer. Des del sector empresarial es veu aquest conveni com una eina que eliminarà traves que fins ara suposava, sobretot, el fet de la doble imposició per a aquells que volien treballar a l’Estat veí del sud. Els empresaris creuen que és en el sector serveis on s’obren més oportunitats.

El president de l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals d’Andorra, Jean-Michel Rascagneres, explica que el conveni és “favorable” perquè els empresaris del país puguin desenvolupar la seva activitat a Espanya . Així, recorda que “la finalitat [dels CDI] és fomentar el comerç internacional en el sentit ampli de la paraula i evitar les traves a les empreses” per fer que no hagin de pagar dos vegades l’impost. De fet, ha afegit que si no hi hagués aquest conveni una empresa andorrana que treballés a Espanya hauria de tributar a l’Estat veí i a Andorra. Rascagneres ha recordat que fins ara una empresa nacional que volia treballar a fora tenia una sèrie de retencions pel fet, entre d’altres, que no hi havia convenis, i que podien anar del 25% al 35%, de fet a Espanya era del 25% i totes aquestes traves, ara, desapareixen.

De la seva banda, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, s’ha expressat en els mateixos termes que Rascagneres i ha remarcat el seguit d’avantatges que, al seu parer, aporta per als empresaris, especialment per aquells del sector serveis, i ha afegit que “l’obertura econòmica sense convenis no hagués tingut sentit”. D’aquesta manera, ha remarcat que el fet que es vagin signant convenis “no només amb Espanya” sinó amb d’altres països fa que “l’oportunitat d’obrir negocis per treballar cap a l’exterior cada vegada sigui més real i més factible”. De fet, ha assenyalat que aquests convenis són especialment importants per als serveis ja que per exemple pel que fa a les mercaderies ja hi havia acords i, per tant, “ja es podia importar i exportar mercaderies industrials sense cap mena de problema” però “el sector serveis estava penalitzat per l’impost dels no residents amb un percentatge de més del 20% per a Espanya i del 30% a França”.

De fet, un empresari consultat ha explicat que això suposa “una bombolla d’oxigen” ja que fins ara calia tenir una filial a l’estranger per poder facturar els serveis que s’hi oferien i aquesta nova possibilitat que s’obre fa que des del sector empresarial es vegi les possibilitats d’aquest conveni amb “moltes expectatives”.

El president de la CEA ha posat en relleu que els andorrans que han pogut “ja han anat cap a fora” però ha afegit que per fer-ho han hagut de “muntar estructures” i ara el que es permetrà amb el CDI és que “puguis anar cap a fora” facturant directament des d’Andorra sense la necessitat de crear una estructura fora que ho permeti. Així, destaca que el conveni farà que es pugui treballar “d’una manera més senzilla, molt més simple” i que s’obri l’oportunitat “per tothom” que vulgui prestar serveis a l’exterior, ja que abans el fet d’haver de tenir una filial a l’exterior feia que només aquells empresaris amb un cert potencial econòmic ho poguessin fer. Rascagneres creu que ara ja “no hi haurà la necessitat” de mantenir aquestes filials, que abans es muntaven per ser competitius a Espanya respecte de la resta d’empresaris europeus, als que no s’aplicava la retenció que patien els andorrans.

També veu de bon ull aquest conveni el president de l’Associació de la Micro, Petita i la Mitjana Empresa (PIME) Marc Aleix, que ha remarcat que fins ara “tothom podia venir” a Andorra a fer negocis i, en canvi, els empresaris andorrans es trobaven amb més dificultats. Tot i així, creu que encara hi haurà dificultats per treballar a Espanya, ja que encara són necessaris molts tràmits burocràtics.
També Rascagneres creu que l’efecte hauria estat més important per a les empreses anys enrere, ja que ara com ara, amb la crisi econòmica anar a treballar a Espanya “tampoc no és senzill”.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada