El sector d’esports d’aventura espera augmentar l’activitat enguany

El sector del turisme actiu i d’esports d’aventura de l’Alt Pirineu espera una molt bona temporada, gràcies als bons cabals dels rius i a les previsions de reserves. Al conjunt de la demarcació de Lleida, les empreses del sector -concentrades principalment a les comarques pirinenques- confien a poder superar aquest 2019 la xifra dels 750.000 serveis contractats l’any passat, ja que preveu incrementar aquest volum un 5% en relació a l’any passat, quan es va tancar en els 731.017.

El ràfting continua sent el “producte estrella” de la cinquantena d’activitats que ofereixen les 228 empreses d’aquest àmbit, de les quals 182 són a l’Alt Pirineu i Aran; i d’aquestes, 63 són al Pallars Sobirà. Des del Patronat de Turisme de la Diputació esperen que la demanda de ràfting augmenti encara més, tenint en compte que aquesta primavera, per primera vegada, ja hi haurà la possibilitat de navegar al llarg de més de 50 quilòmetres del riu Noguera Pallaresa, gràcies al nou pas habilitat al salt de l’Hostalet, ara en fase de proves. Aquesta obra permetrà fer ràfting i caiac en tot el tram que va des de Llavorsí (Pallars Sobirà) fins a la zona de la Figuereta, a la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Fins ara el tram navegable -limitat al Pallars Sobirà- era de 15 quilòmetres. Per tant, ara s’ha més que triplicat el recorregut i la Noguera Pallaresa es posa al nivell d’altres grans rius d’aigües braves, com ara el Colorado (EUA). D’aquesta manera, es podran oferir baixades de diversos dies consecutius i combinar l’activitat amb estades en establiments situats a prop del riu. El president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha explicat que a finals de l’estiu s’executarà una segona actuació, a Sossís, per perllongar encara més el recorregut, en sis quilòmetres més aigües avall, fins a l’embassament de Sant Antoni, a Tremp.

Mundials d’Aigües Braves

A aquesta intervenció executada al riu, a la qual s’hi han invertit uns 280.000 euros, cal sumar-li el fet que la Seu d’Urgell i Sort acolliran aquest estiu el Mundial de Piragüisme d’Aigües Braves. A la capital de l’Alt Urgell, al setembre hi haurà els campionats del món d’eslàlom i descens, del 25 al 29 de setembre. Prèviament, al juliol la capital del Sobirà viurà els mundials d’estil lliure. A això s’hi afegeix  l’interès creixent per la pràctica del senderisme i el ‘trekking’, activitats que durant el 2018 van registrar una demanda de 149.773 serveis contractats. Per darrere es va situar la BTT, amb un augment d’un 5 per cent respecte al 2017 i una xifra global de 108.885 serveis, i el descens de barrancs, amb 106.584.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, també ha destacat la importància de la intervenció que s’ha dut a terme al riu per millorar la seva navegabilitat. Isús ha posat en relleu el treball conjunt que es duu a terme entre les institucions i les empreses del sector del turisme actiu i d’esports d’aventura, i ha dit que “el turisme és cabdal per a la comarca” perquè “a les grans capitals tenen la necessitat de sortir i respirar”.

Impacte de més de 100 MEUR

De la seva banda, la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha coincidit en remarcar que aquest tipus d’activitats són un “puntal per l’economia” i ha destacat la previsió d’incrementar aquesta temporada la contractació de serveis d’aquest àmbit en un 5 per cent respecte de la passada.

Pel que fa a les dades d’impacte econòmic del sector, l’any passat es van situar, en termes globals, en els 102,5 milions d’euros. Gairebé una tercera part d’aquesta xifra, 31 milions, correspon a la despesa directament vinculada a les activitats i la resta a l’allotjament, la restauració i d’altres serveis. Els clients d’aquest sector gasten 148 euros de mitjana al dia, un 2 per cent més que el 2017. Els esports d’aventura van suposar l’any passat 1.957 llocs de treball, dels quals 798 a jornada complerta, 339 a temps parcial i 820 com a autònoms.

Majoria d’usuaris catalans

Per procedència, un 67 per cent dels usuaris són de Catalunya mateix, i gairebé 3 de cada 4 d’aquests provenen de Barcelona i la seva àrea metropolitana, mentre que un 13% és de la demarcació Lleida, un 10% de Tarragona i un 3% de Girona. Pel que fa a la resta, un 20 per cent dels visitants venen de diferents comunitats espanyoles, sobretot de Madrid, el País Basc i el País Valencià. La resta de països representen el 13%, amb un increment de cinc punts el darrer any i amb predomini d’holandesos, anglesos, israelians, japonesos i nord-americans.

TOTES LES NOTÍCIES