El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha continuat aquest dimarts la seva visita al Principat amb una trobada amb el síndic general, Vicenç Mateu, la subsíndica, Mònica Bonell, i els consellers generals. Ban ha destacat que Andorra és un dels dos països del món on la presència de dones al Parlament supera el 50% i ha assenyalat que és un exemple ‘a tot el món’ pel que fa a la participació de les dones en la política i la presa de decisions. D’altra banda, el representant de l’ONU també ha valorat el compromís del Principat per ser ‘més transparent i accessible per obrir-se al món’.

El síndic general, Vicenç Mateu, ha donat la benvinguda al secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, que aquest dimarts a la tarda ha visitat el Consell General. Mateu ha recordat els ‘més de set segles de concòrdia’ i la voluntat d’Andorra de ser present al món, mentre que Ban Ki-moon ha iniciat el seu discurs de la mateixa manera que en la trobada amb el cap de Govern, amb unes paraules en català.

El secretari general de l’ONU ha felicitat Andorra pel 20è aniversari de la Constitució i ha destacat el progrés fet per obrir-se i contribuir a la cohesió social, la pau i la prosperitat.

Ban Ki-moon ha destacat l’alta representativitat i participació de les dones al Parlament, un aspecte ‘fonamental’ per promoure la democràcia, no només per la seva presència sinó per la necessitat que ocupin llocs de ‘presa de decisions’ i per assolir la igualtat de drets entre homes i dones.

Durant el seu discurs, el representant de les Nacions Unides ha exposat els cinc imperatius per al segon terme del seu mandat com a secretari general: el desenvolupament sostenible, la prevenció, la construcció d’un món més segur, ajudar als països a gestionar les transicions polítiques i ’empoderar les dones i nens’.

En aquest sentit, ha destacat els conflictes de Síria o Mali dels que ha preguntat ‘fins quan podem seguir així?’.

També ha assenyalat el compte enrere que ha començat l’ONU per assolir els objectius del mil·lenni, en els quals s’han fet alguns progressos com la reducció de la pobresa global però on cal seguir treballant per ‘accelerar l’acció’

Andorra, ha dit Ban Ki-moon, està ben situada per fer de mediadora i ‘constructora de ponts’ i ha agraït el seu compromís per difondre i promoure la convenció europea dels Drets Humans.

D’altra banda, el secretari general de l’ONU també ha remarcat el compromís de ‘transparència i accessibilitat’ d’Andorra i ha celebrat que es vulgui donar compliment a la declaració universal dels drets de l’home regulant aspectes com el dret de vaga (com ha anunciat aquest dimarts al matí el cap de Govern).

Ban Ki-moon ha acabat el seu discurs apel·lant a la confiança que l’ONU vol seguir tenint en Andorra i en el seu suport per adreçar les prioritats esmentades cap a la consecució de la pau, el desenvolupament sostenible i la defensa dels drets humans a tot el món. I per a fer-ho ha citat el principi nacional La unitat fa la força per afrontar conjuntament els reptes globals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada