saas 1

La pressió sobre el servei d’urgències és excessiva. És una de les principals conclusions que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, el SAAS, extreu de la memòria del 2014. Una situació que no és exclusiva del model andorrà i que es deu, en part, a una deficiència organitzativa del SAAS però, sobretot, a un factor cultural de la població. Per paliar-ho, potenciar les consultes externes és l’objectiu per als pròxims anys.

Estem potenciant i intentarem potenciar l’activitat ambulatòria per davant de l’ingrés del pacient. I d’altra banda, tenim un sistema de salut molt centrat en l’atenció d’urgències i hauríem de ser capaços de potenciar l’activitat en àrees ambulatòries com pot ser l’hospital de dia, l’atenció primària o la consulta externa” ha declarat en roda de premsa el responsable del departament de qualitat del SAAS, Josep Maria Casanellas. 

Són els eixos prioritaris del SAAS per als pròxims anys. Cal, primer, conscienciar els pacients que, sovint, visiten urgències quan podrien ser atesos a consultes externes. Des del SAAS defensen un servei d’urgències de qualitat però potenciant, cada cop més, els recursos ambulatoris. I no només amb criteris d’estalvi, que també, sinó de qualitat assistencial. I és que en moments puntuals de l’any, sobretot en temporada alta, l’afluència massiva de gent arriba a saturar les urgències. Destaca en aquest apartat les consultes pediàtriques que són una de cada cinc. 

La situació es repeteix als països de l’entorn però reformular el model hauria de ser més fàcil a Andorra que a un país de grans dimensions: “Som un país petit i això ens hauria de donar la possibilitat de tirar endavant iniciatives que en d’altres països són complicades. És un repte important que ens interessa afrontar.” 

De la memòria del 2014 del SAAS destaca l’augment de cirurgies sense ingrés. Una bona notícia en la línia de potenciar l’atenció al pacient al domicili. De cara al futur, preocupa l’envelliment progressiu de la població que els pròxims anys obligarà al SAAS a destinar cada cop més recursos a l’atenció geriàtrica, sobretot a nivell formatiu. Com passa a la resta de països, també creix la suma de recursos destinats als pacients oncològics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada