hospital2El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària ha fet balanç del 2013. L’any passat l’activitat va baixar lleugerament. Els motius són el descens de la població i una eficiència més gran en l’atenció sanitària. Mentre que enguany s’espera la mateixa tendència, el SAAS creu que el 2015 es guanyarà eficiència gràcies a l’increment de la cirurgia ambulatòria i la creació de xarxes d’atenció primària.

La memòria del SAAS del 2013 reflecteix una baixada de l’activitat general. Durant el 2013 es van comptabilitzar 8.038 altes hospitalàries i 4.300 intervencions quirúrgiques, amb 900 urgents i 1.200 sense ingrés. L’estada mitjana al centre hospitalari baixa de 5,1 dies el 2012 a 4,7. Medicina interna, obstetrícia, traumatologia i urologia són les especialitats que atenen més pacients. Segons el director assistencial del SAAS, Francesc Aroles, “amb aquestes dades l’eficiència es veu en el número d’estades i l’estada mitjana”, ja que s’estan donant “més altes amb menys dies d’estada hospitalària” i, per tant, s’estan resolent “els casos amb menys dies d’estada i amb menys cost”.

Durant el 2014 s’espera que la tendència en l’activitat general es mantingui mentre que per a l’any vinent s’hauria d’avançar en eficiència en incrementar-se la cirurgia ambulatòria “amb seguretat”, ha matisat Aroles. Diu que “hi ha uns límits geogràfics que ens impediran fer cirurgia ambulatòria a gent que resideix lluny de l’hospital o que residint a prop, la comunicació és complexa o complicada”. Amb tot, espera tenir per l’any vinent “un pla funcional de cirurgia major ambulatòria per a tot el SAAS”.

Pel que fa a l’atenció primària es vol ampliar el nombre d’usuaris d’atenció domiciliària amb la creació de rutes sanitàries. L’any vinent es posarà en marxa la xarxa de diabetis, però es vol avançar en d’altres, com ara la pal·liativa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada