El SAAS lliura l’informe als pares del nadó que hi constaten la manca d’anotacions del seguiment clínic

hospitalEl SAAS ha lliurat aquest dimecres a la tarda als pares de la nena morta el 5 de febrer l’informe de seguiment del cas. Segons el pare, Josep Lluís Criado, una de les conclusions a les quals arriba l’informe és que ‘es fa difícil fer una valoració del seguiment’, ja que manquen ‘moltes anotacions’ de les constants vitals. I és que d’acord amb l’edat del nadó s’havien de prendre les constants vitals a la nena cada tres hores i ‘en cap cas a l’hospital andorrà es feia aquest seguiment’. Segons l’informe, i pel que fa al dia de la mort de la nena, l’única anotació que es va fer va ser a les 10 del matí i no se’n va fer cap més fins a les 14 hores, quan va tenir el primer xoc. Una altra dada esclaridora és que l’informe conclou que el canvi a la llet artificial i la disminució d’hematòcrits van ser la possible causa de l’enterocolitis que finalment li va causar la mort. Els pares es mostren indignats perquè consideren que fins que no s’ha fet pressió i s’ha arribat fins al límit no els han lliurat l’informe que, a més, data del 17 de febrer. Per tot plegat, Criado segueix amb la seva idea de posar l’assumpte en mans de la justícia.

Els pares del nadó han rebut aquest dimecres a primera hora de la tarda l’informe de seguiment de la seva filla. A les dotze del migdia han rebut una trucada que els avisava que ja podien passar-lo a buscar i ha estat una secretària qui els hi ha lliurat. Segons Criado, l’informe és molt concís, ‘de només quatre pàgines’, però segons el pare de la criatura, és ‘molt esclaridor’.

La primera de les conclusions que els ha cridat l’atenció ha estat el fet que es constata que ‘no es feia un seguiment acurat de les constants vitals’ de la seva filla, i que ‘no es feien les anotacions pertinents’, que tal com ha dit Criado, havien de ser cada tres hores, segons les pautes i recomanacions de l’hospital català. Només hi ha apuntades ‘puntualment’ algunes dades, diu el pare.

Pel que fa al dia de la mort de la nena, en ‘el curs clínic no hi ha cap anotació per part del metge des de les 10.19 hores, fins a les 14 hores, que té el primer xoc’. Sí que hi ha, per això, ‘dos anotacions d’infermeria’, però ‘la manca d’explicació mèdica més exhaustiva en el temps i ordres mèdiques, així com la resposta o no al tractament, fan difícil la valoració exhaustiva del cas’, conclou l’informe. Per això, Criado creu que com que el dia de la mort no s’havia apuntat res, no sabien si es podria preveure el fatal desenllaç.

Una altra conclusió de l’informe és que la llet artificial podria haver afavorit l’enterocolitis. Així, el pare, recorda que quan el pediatre de Barcelona va pujar per fer el trasllat de la nena el dia que va morir, els va remarcar que la llet artificial està prohibida fins a la setmana 40 en els casos de nadons prematurs. Per això es mostren molt més enutjats, ja que mai havien estat d’acord amb aquesta pràctica de l’hospital andorrà – donar llet artificial a la seva filla- i l’informe apunta que finalment ‘podria haver afavorit l’enterocolitis’ i consegüentment, la mort de la nena.

I finalment, i com que el risc de patir enterocolitis estava present, l’informe conclou que, ja que existia aquest risc, no s’hauria d’haver traslladat la nena a l’hospital andorrà, perquè, recorda el pare, al Principat no es pot atendre d’aquesta complicació intestinal als nadons.

Criado segueix pensant, ‘més que mai’, que hi ha hagut negligències i per això la família continua amb la seva idea de portar els cas als tribunals. El pare ha dit que més o menys s’esperaven aquestes conclusions, però que s’han quedat molt parats en veure la manca de seguiment del cas clínic de la seva filla.

TOTES LES NOTÍCIES