Amb la reforma de les institucions sanitàries el SAAS conservarà la gestió de l’Hospital i de l’atenció primària, però donant més autonomia a d’altres organismes. Aquesta és una de les principals modificacions que s’estableixen amb la reforma de les institucions sanitàries, que han explicat, aquest dimarts la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, i el nou director del SAAS, Lluís Burgués. Han indicat que el principal objectiu és que el Ministeri reprengui les seves funcions de planificació, inspecció i reforma del finançament, mentre que la CASS ha d’actuar com a òrgan de compra de serveis, i el SAAS haurà de limitar-se a les seves funcions, i garantir, així, la qualitat del servei.

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha reafirmat, aquest dimarts, la intenció del Govern de tirar endavant amb la reforma de les institucions sanitàries. Ho ha fet acompanyada pel director de Salut i Benestar i pel nou director del SAAS, Lluís Burgués, que ha aprofitat per explicar quina serà la seva tasca durant els tres mesos que ha d’estar al capdavant de l’organisme.

Rodríguez ha reconegut que és uns reforma complicada que no pot agradar a tothom, però ha demanat la màxima implicació possible, i ha recordat la feina que s’està fent de diàleg amb tots els col·lectius.

De fet, aquesta és una de les prioritats de Lluís Burgués, que ha destacat que el 2013 és l’any del diàleg i de les negociacions amb els col·lectius. En aquest sentit, ha ressaltat que del Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS) s’està treballant sobre la desena versió, és a dir, que contínuament s’estan introduint al text aportacions que fan els implicats. El 2014, s’espera que en els pressupostos ja es puguin començar a veure reflectits els canvis que s’hauran d’aplicar.

La reforma de les institucions té com a principal objectiu que el Ministeri recuperi algunes de les funcions que ha anat delegant en el SAAS, i d’aquesta manera se’n faci una millor gestió.

El Ministeri ha de consolidar les seves funcions de planificació, inspecció i regulació del finançament. Entre les prioritats hi ha l’aplicació de la cartera de serveis, la creació de la unitat d’inspecció, que ha d’ajudar a aprofundir en la qualitat del servei i la reforma del finançament hospitalari.

Pel que fa a la CASS, el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, ha reivindicat que no ha de ser un òrgan pagador, sinó un òrgan de compra de serveis, i per això s’ha de crear la ‘Unitat de compra’ que haurà de desenvolupar els contractes i negociar i ordenar la compra dels serveis de manera que també es pugui millorar en la qualitat que es garanteix.

Precisament el SAAS també té com a objectiu la millora de la qualitat dels serveis, i en aquest sentit, ha de deixar d’assumir funcions que no li són pròpies, i en canvi poder centrar-se més en la reforma del Centre Hospitalari Andorrà, per implantar la contractualització i un nou model que ha de garantir la gestió de l’atenció hospitalària i la reordenació de l’atenció primaria. Mentre que la intenció és que algunes funcions retornin al Ministeri, i que d’altres organismes tinguin més autonomia, el SAAS sí que haurà de treballar en la coordinació assistencial dins i fora de l’hospital. A més, ha de garantir una organització jerarquitzada i haurà de sotmetre’s a controls i sistemes d’avaluació de la qualitat.

En aquest sentit, la ministra ha recordat que no pot ser que l’hospital no estigui acreditat, i ha indicat que això servirà perquè l’usuari rebi un servei millor. Ha posat com a exemples concrets que hi hagi un control del temps que ha de passar el pacient a l’hospital, que no hagi d’estar-hi més temps del necessari, que si es reben queixes es responguin de manera immediata, i no mesos després, que s’evitin trasllats innecessaris a fora del país, etc. A més, ha assenyalat, que per exemple en el camp de l’oncologia es podria anar més lluny, i que això es podria marcar com a prioritat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada