rodriguez-burguesLa ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i el director del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Lluís Burgués, han comparegut aquest divendres per anunciar el cessament del cap del servei de pediatria, Manuel Medina, arran de la mort de la nena prematura. Burgués ha explicat que el cessament s’ha decidit en el marc de la remodelació que s’està portant a terme en el servei, però també per ‘la situació de tensió’ que s’ha produït arran de les ‘deficiències objectives que s’han detectat’ en l’atenció del nadó mort el passat 5 de febrer.

Tot i que encara no es disposa de la totalitat dels peritatges encarregats, les conclusions que ha assenyalat Burgués són que la coordinació i el funcionament del transport sanitari van ser correctes, que el registre clínic de l’activitat mèdica no està complet, cosa que dificulta l’anàlisi de l’atenció que va rebre la nena, i que no es va contactar amb l’hospital de referència. A més, també s’ha detectat que els serveis de suport i atenció psicològica a les famílies en aquests casos ‘són precaris’.

Cristina Rodríguez i Lluís Burgués han explicat aquest divendres les primeres conclusions que el SAAS extreu dels peritatges externs encomanats per aclarir les circumstàncies de la mort de la nena prematura el passat 5 de febrer, i les actuacions que s’han decidit al respecte.

El director del SAAS ha explicat que la coordinació i el funcionament del transport sanitari va ser correcte, ja que es van activar tots els recursos que disposa el SAAS. Malgrat tot, el transport aeri no es va poder utilitzar per causa del vent, i pel que fa al terrestre, Burgués ha detallat que només hi ha dues ambulàncies pediàtriques per a tota Catalunya, i que quan es van requerir no estaven disponibles i no va arribar a Andorra fins a les 20 hores. En aquell moment, ‘el nadó estava en una situació molt crítica, i no es va poder estabilitzar per traslladar-lo’. A més, ha assegurat que, des de fa més de 20 anys, cap hospital català fa trasllats de nadons inestables si no és amb una ambulància especialitzada. Burgués també considera que el país no es pot permetre disposar d’un servei propi d’ambulància pediàtrica perquè no seria eficient.

D’altra banda, s’han constatat diverses disfuncions, unes en el registre clínic, en què falten dades i això dificulta la valoració de la qualitat de l’atenció prestada, ‘que es fa difícil de demostrar’, i el fet que no es contactés amb l’hospital català d’on provenia el nadó. A més, Burgués ha qualificat de ‘precària’ l’atenció psicològica i de suport que ofereix l’hospital als pacients crítics i als seus familiars.

Per tot plegat, s’ha acordat cessar el cap del servei de pediatria i neonatologia, Manuel Medina, que alhora va ser qui va fer el seguiment de la nena prematura. A banda, es continuarà amb la investigació de les mancances detectades per si cal incoar expedients disciplinaris, i es desenvoluparan estructures de suport necessàries per donar un suport psicològic adequat a pacients i familiars.

Pel que fa al cessament de Medina, que continuarà exercint la seva professió, Lluís Burgués ha assegurat que la decisió s’ha pres en el marc de la remodelació global del servei que ja es va començar a dissenyar fa uns mesos, i també per la situació de tensió que s’ha generat per les deficiències que s’han detectat. Però el director del SAAS ha assegurat que de moment ‘no es desprèn cap tipus de falta professional destacable que pugui justificar una acció punitiva contra el doctor Medina’, i que se l’ha rellevat del càrrec per descarregar-lo de la pressió a la qual s’ha vist sotmès tot el servei. Serà en tot cas l’estudi pericial el que determini de qui són les responsabilitats ‘i les acabarem de depurar’.

La ministra de Salut i el director del SAAS han volgut deixar clar que l’hospital té una unitat de neonatologia, tot i que no hi ha servei de cirurgia ni UCI pediàtrica, i que en els darrers deu anys s’han atès 670 nounats. A més, han assegurat que molts d’ells venien de centres on havien tingut intervencions quirúrgiques intestinals, cardíaques o d’altres tipus, i ‘en general tots havien funcionat bé’. Pel que fa a si era previsible que la nena tornés a tenir una altra complicació, Burgués ha dit que serà el peritatge el que ho determini, i que, si cal, canviaran els protocols a l’hora d’assumir la responsabilitat de pacients amb un risc determinat.

Lluís Burgués ha assegurat que el que s’està intentant és valorar l’actuació mèdica i assistencial de la manera més objectiva possible, i que ‘és evident que vam estar superats per les circumstàncies’. També ha indicat que per la qüestió del trasllat, ‘es va fer allò humanament possible per intentar que es traslladés a temps’. Segons el responsable del SAAS, això ha de servir per millorar i intentar minimitzar que aquestes situacions puguin repetir-se.

De la seva banda, Cristina Rodríguez ha volgut deixar clar que els fets ocorreguts no han de malmetre la imatge del sistema de salut del país ni del servei de pediatria, que ‘té capacitat per rebre nadons prematurs’. La ministra també ha explicat que el retard que hi va haver fins que ella va conèixer la notícia va ser motivat perquè els professionals sanitaris no van tenir la percepció que les coses no s’havien fet bé perquè la queixa va arribar dies després, un cop els pares van haver denunciat el cas als mitjans de comunicació i al Raonador del Ciutadà.

 

6 comentaris

  1. Les mitges tints no són bones i no aclareixen res. O es destitueix el cap de pediatria per reorganització del departament o es fa per la seva responsabilitat en el cas. Senyor Burgués no confongui l’opinó pública i sigui clar que per a això li paguem entre tos els ciutadans. Aquesta direcció de la sanitat tan prometedora sembla que actua com sempre s’ha fet, d’amagatotis. Visca la transparència!

  2. Porto la meva filla al senyor Medina i li continuaré portant. Es un excel.lent pediatra. Es clar que com a cap de sevveí l’havien de cessar perqué alguna cosa no va rutllar i ell coordina el serveí però una cosa no treu l’altre . També es una vergonya que la ministra no dimiteixi també com a superior directe!

  3. El model sanitari que tenim no és cap panacea i a sobre aquests senyors en lloc d’anar cap a un sistema universal i de qualitat, l’únic que fan és retallar i retallar! Que no se n’adonen que ja paguem el 25% i ara potser més fins i tot. Volem un sistema privat?

  4. Discrepo amb la sra ministra, 1r. Si el pais esta preparat per tenir neonats, perquè els enviem a catalunya, 2n en oncologia pediatrica estem… ni al mapa… pq quin especialista tenim???? I catalunya és catalunya, crec que és un altre pais! No temim 360 o 380.000 euros per una ambulåncia pediatrica, (ara que les em peivatitzat, pq a sobre el deplaçament el cobreu, que )pot salvar moltes vides, pero podem gastar milions d’euros en circ du solei… congressos de neu… on no poden anar els ciutadans… monedes d’andorra… I tot un seguit de coses que no li salvara la vida a ningu!

  5. Però que és això???? el cessen però continua exercint??? ens hem tornat bojos en aquest país?? deixarà de cobrar per no ser el Cap de pediatria pero continuara treballant i cobrant de la nostra Sanitat???? Com a mare el tracte que rebem quan portem els nostres fills a urgencies es penós. Et fan sentir com si portessis al teu fill perque no tens res millor a fer. Es pensen que tenen la cadira assegurada i ni tant sols et saluden quan entren a visitar-te, pensava que aquesta professió era per vocació i he vist molts pediatres del nostre Hospital que no es així, quan anem sembla que els hi molestem. Si estan a urgencies será per atendre be qui va allà i no amb males cares. Quan es troben amb algun cas especial, en comptes d’anar de prepotents el que haurien de fer es contactar amb el centre on el nen reb tractament i no anar per lliure. I ho dic perquè ho se de primera mà. Es penós que et tinguis de plantejar d’anar-te directament cap a Barcelona si el teu fill fa febre perque al nostre pais son poc professionals. Tambe deixa molt que desitjar els protocols que han de fer servir d’higiene(no costa tant) i ni tant sols en aixo et fan confiança. Quan t’atenen ni tant sols es posen guants ni saps si s’han desinfectat les mans. Algo primordial per evitar contagis….I que als hospitals veins ho fan ja, com el respirar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada