El Rosaleda obre les portes per mostrar les futures noves instal·lacions del Ministeri

El Ministeri de Cultura i Esports organitza aquest divendres i dissabte una jornada de portes obertes per ensenyar a tota la ciutadania les futures noves instal·lacions del Ministeri que es traslladaran fins a l’antic Hotel Rosaleda d’Encamp. Per aquest motiu, la instal·lació romandrà oberta divendres de les quatre de la tarda fins a les vuit i el dissabte de les deu del matí a les set del vespre.

Després de la rehabilitació feta els darrers anys, que es va iniciar un cop adjudicada la redacció del projecte el 2015, la superfície total rehabilitada, restituïda i de nova planta per a utilitzar és de 5. 277m2. El total d’espai queda distribuït en una en planta baixa on hi haurà la recepció, la Biblioteca Nacional (àrea pública i dependències administratives), un espai expositiu, els espais propis de l’Àrea de restauració (taller de restauració, laboratori,…) i el centre d’autoaprenentatge.

A les plantes primera, segona i tercera s’hi ubicaran les dependències del Departament de Promoció Cultural i Política Lingüística i del Departament de Patrimoni Cultural així com els despatxos de ministre, directors i administració del ministeri de Cultura.

En la visita prèvia a la jornada de portes obertes, aquest dijous al migdia durant la visita amb els mitjans la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha posat èmfasi en la importància de reagrupar tot el Ministeri en un sol edifici, amb l’estalvi que això suposa, a la vegada que permet posa en relleu el patrimoni del país amb un espai que és història de l’arquitectura d’Andorra. L’antic Hotel Rosaleda és un edifici rellevant dins del conjunt de l’arquitectura del granit testimoni dels inicis del procés de transformació en els models constructius tradicionals del país. A més, també permet veure els processos de transformació econòmica i social que afecten Andorra a mitjan segle XX.

La rellevància de la infraestructura dins del conjunt del patrimoni cultural d’Andorra, va motivar la seva declaració com a bé d’interès cultural en la classificació de monument el febrer del 2004. “Tots els equips podran treballar conjuntament i el nou edifici ens permetrà poder gaudir d’espais per visualitzar obres i fons d’art per poder donar llum que fins ara no s’havien pogut exposar”, ha expressat Riva. La ministra també ha destacat que el trasllat al Rosaleda compleix dos objectius. Per una banda donar rellevància a la imatge del Ministeri de Cultura associant-lo a un monument emblemàtic del patrimoni cultural d’Andorra i, d’altra banda, donar una visibilitat social a la cultura i als diferents serveis que treballen en aquest àmbit, més enllà, òbviament, de preservar els valors arquitectònics i culturals de l’edifici.

En la mateixa línia de posar en valor el patrimoni i els artistes del país, durant la jornada de portes obertes s’han ubicat diverses obres de Javier Balmaseda, Samantha Bosque, Jordi Casamajor, Joan Canal i Francisco Sánchez.

Finalment i amb l’objectiu d’amenitzar la jornada, la Fundació ONCA, de la mà del Ministeri, ha programat tres actuacions de petit format al vestíbul del remodelat edifici. Cada actuació tindrà una durada d’entre 20 i 25 minuts. Les tres propostes musicals estaran protagonitzades per músics del país, com Àlex Arajol, Elias Porter, Sílvia Garcia i Mireia Planas, membres de l’ONCA, i professionals estretament vinculats a les activitats organitzades des de la fundació, com Míriam Manubens i Efrem Roca. Els diferents programes han estat dissenyats amb música popular, propera i coneguda pel gran públic, amb l’objectiu de fer-lo gaudir i celebrar conjuntament la propera posada en marxa de les noves instal·lacions.