El Retaule de Sant Ermengol assoleix la meitat de les funcions amb l’expectativa de doblar assistents

L’espectacle medieval del Retaule de Sant Ermengol, representat al claustre de la Catedral de Santa Maria de la Seu d’Urgell, ja ha assolit la meitat de les vuit funcions previstes i des de l’entitat que coordina la representació es mostren expectants de cara a poder superar el miler de visitants. Això significaria doblar la dada de l’any passat. L’obra encara es pot veure fins aquest dissabte dia 10, cada nit a les 10.

En aquest sentit, el president del Patronat del Retaule, Jesús Galindo, ha dit a l’ACN que confia en poder “remuntar” les xifres de l’edició passada, en què es va decidir reduir a cinc el nombre de funcions per “optimitzar” recursos i, a més a més, la pluja va obligar a suspendre’n una. Galindo confia a superar àmpliament el número de visitants assolits al 2018.

Pel que fa a l’elenc d’actors, tant el president del Patronat com el director artístic de l’espectacle, Xavier Piguillem, han assenyalat que els darrers quatre anys s’ha produït una certa renovació i increment de participació; cosa que, asseguren, contribueix a garantir-ne la seva continuïtat en el futur. De fet, en aquesta 46a edició hi pren part en algunes funcions un nadó de dos mesos i també un nen de dos anys. A més a més, la soprano Laura de Castellet interpreta en viu el Cant de la Sibil·la a totes les representacions. Tot i això, l’objectiu és aconseguir més participació dels més menuts; és a dir, d’infants d’entre 4 i 6 anys.

Una de les novetats d’aquesta 46a edició ha estat la recuperació de la figura escènica de les Velles d’Aiguatèbia. Així, tot i que la representació d’enguany no compta amb l’estricta figura del narrador, aquesta s’ha complementat amb l’entrada en escena de tres actrius representen unes dones de mitjan segle XX que comenten entre elles els fets que s’expliquen a l’espectacle sobre la vida del bisbe Ermengol. D’aquesta manera, s’ajuda al públic a entendre millor la funció, segons ha dit el seu director artístic, Xavier Piguillem, el qual ha destacat que aquest recurs, que ja es va utilitzar entre el 1957 i el 1975, serveix per anar “teatralitzant” l’obra sense perdre la seva “essència”.

Una de les Velles, Montse Espinal, s’ha incorporat a l’elenc d’actors del Retaule aquest mateix any i considera que participar en aquesta representació “és un repte molt maco”. Al seu costat hi ha la Lourdes Romero i la Teresa Caminal, que fins ara havien fet de veïnes de poble i que ara es dediquen a a comentar, en diversos moments de la funció, la situació de soledat que hi ha a Aiguatèbia. Aquest poble del Conflent, a tocar de l’Alta Cerdanya i el Capcir, és el lloc on segons els estudiosos va néixer el bisbe Ermengol.

Altrament, en termes tècnics, en aquesta 46a edició s’ha decidit que els actors principals de la representació portin un micròfon i també s’han fet alguns canvis d’il·luminació. Tot plegat, per millorar la qualitat d’una obra que pretén transmetre les accions que va dur a terme el bisbe Ermengol, dins i fora de l’àmbit religiós, per defensar i protegir el Comtat d’Urgell i, a més, contribuir a la seva prosperitat mitjançant l’impuls d’obra civil, com ara la construcció de ponts i camins, segons explica Piguillem.

Visita de l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla

Entre els espectadors que ja han vist el Retaule d’enguany, aquest dilluns va destacar la visita de Mireia Ingla Mas, nova alcaldessa de Sant Cugat del Vallès. Nascuda a la Seu d’Urgell l’any 1966 i llicenciada en Dret, Ingla viu des de fa més de 20 anys a la ciutat vallesana, on l’any 2011 va ser per primera vegada cap de llista d’ERC a les eleccions municipals. Al 2015 va ser elegida regidora, i aquest 2019 -el 15 de juny passat- va ser investida al capdavant de l’Ajuntament de Sant Cugat.

Des del Retaule de Sant Ermengol han agraït la presència de Mireia Ingla i han recordat que precisament l’actual alcaldessa havia participat al Retaule quan era una nena i que el seu pare, Josep Ingla, havia estat director i destacat impulsor d’aquesta representació col·lectiva.

TOTES LES NOTÍCIES