felipe-viEl  cap de Govern, Antoni Martí ha valorat la XXVII Cimera Iberoamericana que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Cartagena d’Índies. La Cimera que ha aplegat els principals mandataris internacionals de l’espai iberoamericà ha servit, segons el Cap de Govern, per consolidar les relacions diplomàtiques amb els països. Martí ha avançat que una vegada conformat el Govern espanyol, i després d’una llarga conversa amb el rei espanyol Felip VI, es va concretar la primera visita del Borbó a Andorra.

De “gran notícia” ha qualificat el cap de Govern, Antoni Martí, la predisposició dels mandataris iberoamericans perquè la Cimera Iberoamericana del 2020 pugui celebrar-se a Andorra. Martí ha recordat que aquesta possibilitat havia estat compartida abans del viatge cap a Cartagena d’Índies amb els coprínceps Hollande i Vives, i també els consellers generals. El Cap de Govern des de Cartagena d’Índies ha detallat que “seríem l’únic país que faltaria dels europeus” per acollir la Cimera Iberoamericana. Andorra, ha dit Martí, “la tindrà, però siguem prudents”. El Cap de Govern considera que l’organització d’aquesta Cimera “és un impuls per a fer veure al món la realitat andorrana”.

El cap de Govern que es trobava a punt de viatjar cap a Costa Rica ha explicat que ha mantingut reunions bilaterals amb Colòmbia, i Mèxic i els seus caps d’Estat en els qui ha detectat una “clara voluntat d’engegar negociacions de doble imposició amb Andorra”. El Cap de Govern ha recordat que “tenim molts convenis amb països europeus” però ha volgut destacar la importància del país centreamericà que forma part del G-20. El viatge a Costa Rica, correspon a les intenses relacions amb el país després d’una visita a Andorra de la ministra d’educació i que del que ha explicat que “estem treballant perquè és punter en temes ambientals i té un segell de qualitat”. El Cap de Govern ha avançat que en el marc de les trobades del COP22 a Marraqueix i COP22 a Cancun, la ministra de Medi Ambient signarà el protocol de bones pràctiques en matèria de medi ambient.

A banda, Martí ha explicat que en el transcurs d’una llarga trobada amb el primer ministre portuguès, António Costa, s’ha manifestat la voluntat del país lus per excloure Andorra de la llista de països amb fiscalitat baixa. En aquests moments s’hi està tractant el conveni de doble imposició amb portugal i “que ens tregui en aquesta llista, és una lògica evident” ha dit Martí. En aquest sentit, Martí ha ressenyat els passos fets per Andorra després de l’avaluació de l’OCDE del 2013 i la llista Moscovici amb els Estats que consideraven el país dins el grup d’Estats amb fiscalitat baixa. Martí ha recordat que “de la mateixa manera que Bèlgica ens va treure, després ha vingut Letònia, i ara Portugal”. “Mai hem tingut cap inquietud sobre aquesta llista” ha dit el Cap de Govern perquè el país es mostra a favor de la transparència i les bones pràctiques.

El cap de Govern ha avançat que a l’espera de que l’Estat espanyol comptés amb un Govern després d’un any, ahir després d’una conversa amb el Borbó va plantejar la invitació formal perquè “perquè proximament ens pugui visitar el rei d’Espanya”. Aquesta visita ha aclarit Martí es troba pendent de fixar una data. A banda, el Cap de Govern ha recordat que en la conversa amb el monarca espanyol, es compta amb “el suport indiscutible de la República francesa i el Regne d’Espanya, però també vaig parlar amb Portugal”, països que segons Martí donen ple suport al procés de negociació.

Sobre educació, un dels aspectes en els que Martí va centrar la seva intervenció al Plenari de la Cimera, ha destacat que “hem fet pal de paller de la nostra política exterior, el tema més important”. Un model educatiu que considera “es va adaptant a les realitats que el món viu, és molt avanguardista” assenyalant que es basa en l’educació per competències incorporant aquest model de forma transversal amb l’esperit dels valors essencials com la tolerància i la construcció de ciutadans globals.

Sobre l’anunci de moció de censura fet per Liberals d’Andorra (Ld’A), Martí ha volgut assenyalar sense anar més enllà que “els qui volen un a Andorra amb crispació allà ells, jo el que tinc que transmetre és tranquil·litat i és el que faig, estem centrats en al Cimera Iberoamericana, ara anem a Costa Rica,… se’ns respecta i molt fora de les nostres fronteres i sembla que aquest respecte no sigui el mateix a casa nostra, però jo no hi puc fer res”.

Text: ANA Foto: Casa Real. parlament de Felipe VI a l’arribada a Cartagena de Indias

6 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada