El raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, ha presentat, aquest dimecres, l’informe del 2012 davant la Comissió Legislativa d’Interior. Rodríguez s’ha mostrat preocupat per l’increment d’expedients, sobretot de caire social, que reflecteixen els problemes que passen els ciutadans. El raonador ha aprofitat per recordar les recomanacions que ha fet a les comissions perquè s’igualin les pensions de viudetat i perquè es creï una comissió mixta que avaluï les altes i baixes de la CASS, que sovint generen desacord.

El nombre d’expedients atesos pel Raonador del Ciutadà durant el 2012 va ser de 30, el que suposa un increment respecte als anys anteriors. Pel que fa al nombre d’entrevistes també van augmentar, arribant a les 1.714, que són un 31,4% més que l’any anterior.

Aquest dimecres, el raonador, Josep Rodríguez, ha presentat les dades davant la Comissió Legislativa d’Interior i ha mostrat la seva preocupació per l’increment dels problemes socials, referents a les persones que no saben com demanar alguns ajuts, relacionats amb la CASS, o amb d’altres situacions complicades.

Del total d’expedients atesos el 2012 la majoria van ser per temes socials, un total de 86, però a més n’hi va haver 85 referents a l’Administració general, 46 referents a la Justícia i 67 per accions privades, a més d’altres qüestions.

Des de la institució, a més de resoldre els expedients i intentar ajudar les persones, també es fan recomanacions per millorar les situacions que generen queixes reiterades. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat la seva proposta d’igualar les pensions de viudetat, ja que es dóna el cas que hi ha persones que cobren durant uns anys i després ja no reben cap prestació mentre que d’altres cobren fins al final de la seva vida.

Per altra banda, els casos relacionats amb la Justícia escapen de les competències del Raonador, i per això només pot trametre les queixes al Consell Superior de la Justícia, però no pot actuar. Tot i així, rep moltes queixes per la manca d’execució de les sentències, i per això recomana que es posin els mitjans per reformar l’Administració de la Justícia, tot i que és conscient de la manca de recursos econòmics que ho dificulta.

Una altra de les recomanacions del Raonador és la creació d’una comissió mixta que avaluï les altes i baixes de la CASS quan els afiliats no estan d’acord amb una resolució. Rodríguez assegura que hi ha molts casos en que es generen aquests desacords, i que aleshores és convenient que hi pugui intervenir algú extern. En aquest sentit, la consellera general demòcrata, Sílvia Riva, ha indicat que la comissió recull totes les recomanacions del raonador i que ja s’està estudiant aquesta en particular.

El Raonador també ha trobat diverses queixes relacionades amb l’atenció dels funcionaris, i per això recorda que són persones que treballen al servei de la societat i que han de tenir clar aquest rol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada