mexicandL’Associació de Mexicans a Andorra (MEXAND) ha organitzat, amb la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, el concert del Quintet Clàssic del Yucatán de la mà del director artístic José Luis Chan. Aquesta actuació servirà com a cloenda dels programes de l’associació mexicana pel que fa a la capitalitat iberoamericana de la cultura i permetrà conèixer de més a prop la cultura de l’estat mexicà del Yucatán, mitjançant una combinació de música clàssica i tradicional. A més, el concert, que se celebrarà aquest dijous a les 20.30 hores al Teatre Comunal d’Andorra la Vella, també inclourà l’estrena mundial de la peça ‘El Cielo’, del compositor Edgar Omar Rojas. Per la seva banda, la directora de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana, Patty Bafino, ha destacat el volum d’activitats que ha dut a terme l’associació: “MEXAND ha estat de les associacions més actives en el marc de la capitalitat”. El president de MEXAND, Luis Manuel Cabrera, ha explicat la importància de la capitalitat iberoamericana per l’associació, “principalment el que ens ha deixat la capitalitat han estat contactes i visió de futur, i a més també ha permès que molta gent ens conegui”.

El Teatre Comunal d’Andorra la Vella acollirà la darrera proposta de l’Associació de Mexicans d’Andorra (MEXAND) en el marc de la capitalitat iberoamericana de la cultura, aquest dijous a les 20.30 hores, amb el concert del Quintet Clàssic del Yucatán de la Vienna Music & Art Academy. Sota el títol ‘Yucatán: Tierra Maya’, el director artístic José Luis Chan realitzarà un programa basat en les composicions d’artistes yucatencs clàssics, així com altres composicions més tradicionals de l’estat mexicà.

El concert combinarà peces de diferents compositors com ara Abraham Mafud, Pedro Carlos Herrera, Omar Rojas i fins tot el pare del director artístic, Cesáreo Chan, per tal d’entrellaçar l’estil clàssic amb la música tradicional del Yucatán, sobretot basada en les ‘jaranas yucatecas’, un gènere festiu relacionat amb les festes majors. Tal com ha comentat el director artístic José Luis Chan, “la música tradicional ‘yucateca’ normalment serveix per cantar a la dona, per alabar-la de forma molt respectuosa, així com la natura”. A més, l’actuació inclourà l’estrena mundial de la peça ‘El Cielo’, del compositor Omar Rojas, un artista mexicà que actualment resideix a Praga.

D’altra banda, la directora de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana, Patty Bafino, ha destacat el volum d’activitats de l’associació, “per ells la capitalitat ha sigut una gran oportunitat per obrir la cultura mexicana amb el concert de Julieta Venegas, les exposicions, l’espectacle de ‘Frida’ i ara aquest concert”. Bafino també ha comentat que en un inici la intenció era portar una orquestra, tot i que, “per causes alienes a nosaltres no hem pogut gaudir d’aquesta orquestra, però no ens quedarem amb les ganes gràcies al concert del quintet”.

Per la seva banda, el vicepresident de MEXAND, Luis Manuel Cabrera, ha destacat el bon bagatge que ha deixat el marc de la capitalitat iberoamericana, “principalment el que ha deixat la capitalitat han estat els contactes i la visió de futur, i també ens ha permès que més gent ens conegui”. Segons Cabrera, la difusió de la cultura mexicana ha estat el principal objectiu de les propostes, “hem intentat cobrir totes les arts de la cultura mexicana a l’exterior”, tot i això, el vicepresident ha recalcat que “el nostre treball no ha acabat amb la capitalitat, ens enduem moltes coses i contactes i volem diversificar-ho en els pròxims anys”. Cabrera també ha destacat la importància d’aquests esdeveniments per donar a conèixer l’associació, que actualment compta amb uns 70 membres, “molts mexicans s’han adonat que existim i molts s’han adherit a nosaltres”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada