La consellera de PS+Independents al comú d’Escaldes-Engordany, Cèlia Vendrell, ha advertit que els talls de subministrament d’aigua que s’estan vivint aquests dies a la parròquia es poden repetir novament amb certa facilitat. Per això ha reclamat a la majoria de la corporació i a Capesa que apostin de forma clara per canvis profunds tant a la societat distribuïdora com a la xarxa per aconseguir un sistema eficient que eviti situacions similars. En aquest sentit, ha posat en relleu que la construcció del dipòsit és únicament “una part de la solució” i que caldran altres mesures.

Vendrell ha recordat que el problema parteix de la quantitat de sediments que la tromba d’aigua patida el juliol passat va deixar a la zona de Claror, font de gairebé tot el subministrament d’Escaldes. Per això, ha apuntat que la construcció dels dos dipòsits que està en marxa ajudarà però no ho resoldrà tot. “Només tindrem més hores d’aigua. Patirem menys talls, però hi seran. Si la pluja dura dies, ens hi tornarem a trobar”, ha avisat.

Per això, la consellera socialdemòcrata ha parlat “d’un conjunt de solucions”, la primera de les quals és l’ampliació de la capacitat d’emmagatzematge en la qual ja es treballa amb els nous dipòsits. També cal “recercar noves captacions” i tenir “un estudi seriós de totes les possibilitats que tenim a Escaldes”. Una altra actuació és “controlar, detectar i eliminar les fuites de la xarxa” i, per últim, també cal “conscienciar la gent” de la necessitat d’un consum sostenible, fita que es podria aconseguir amb un encariment del preu a partir d’una determinada quantitat.

Per a Vendrell, també cal un canvi radical en la concepció de Capesa. “S’ha de professionalitzar”, ha demanat, i, a la vegada, fer que el comú “arribi a tenir el 51% de les accions”. Al seu entendre, el 26% que tindrà la corporació amb l’ampliació de capital que es vol fer ara serà insuficient. “El temps ens acabarà portant a tenir el 51% perquè s’han d’afrontar moltes despeses”, ha avançat. Una altra petició és que la societat tingui un “director tècnic” que justament pugui definir l’estratègia necessària per assegurar el subministrament a llarg termini a tota la població de la parròquia.

Sobre si algú hauria d’assumir responsabilitats, Vendrell ha volgut remarcar que “el comú s’hi ha d’implicar molt més” i ha lamentat que, fins ara, “tots els cònsols anteriors no han fet la tasca de control que haurien hagut de fer” tot tenint en compte que la distribució d’aigua “és una competència comunal”. També ha recordat que abans de l’esllavissada a Claror “ja havia expressat el meu neguit amb el subministrament”. La consellera ha admès que els fets del juliol “eren imprevisibles” però que “Capesa hauria hagut de tenir alternatives”.

El PS insta a Govern a arribar fins al final per esbrinar la causa de la intoxicació a Aigües d’Arinsal

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, ha instat el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, i a la resta de Govern a “arribar fins al final” en l’afer de la intoxicació a Aigües d’Arinsal. El dirigent de la formació ha mostrat la gran inquietud que ha provocat que el titular de la cartera sanitària hagi apuntat que serà difícil conèixer quina ha estat la causa de la contaminació al brollador, especialment tenint en compte que la majoria de ciutadans del país el subministrament els arriba de fonts similars.

Rios ha remarcat que la situació va provocar un “problema de salut pública greu” tant a Andorra com a Catalunya i ha expressat la “preocupació” per les declaracions d’Álvarez Marfany que, al seu entendre, “en lloc de tranquil·litzar, posa la inquietud molt més amunt”. El primer secretari socialdemòcrata ha apuntat que “la idea de no poder esbrinar mai el problema que ha afectat fins a 4.000 persones ens inquieta”.

Per al dirigent del PS, toca ara que “el Govern projecti una imatge de serietat, de saber cap on va i de voler arribar al final de la qüestió i identificar perfectament quina ha estat la causa”. En cap cas, ha assegurat, es vol atacar l’empresa. “El que volem és que es coneguin els motius de la contaminació al brollador”, ha afirmat.

Això, ha explicat, té a veure primer amb un problema d’imatge de país, ja malmesa per la intoxicació. I també, ha argumentat, per garantir que fets similars no es reprodueixin en altres fonts de subministrament d’aigua de les quals depèn la població del país. “Els ciutadans bevem d’altres brolladors i dipòsits. És imprescindible saber què ha causat aquesta filtració”, ha assegurat. Per això, ha reclamat que “es posin tots els recursos per saber la causa i evitar que es pugui donar a altres brolladors”. Serà clau, ha argumentat, “que el cas no es tanqui ens fals i fent la impressió de fer l’andorrà”.

Cas Cinca

Durant la roda de premsa, els periodistes han preguntat també per la situació en què es troba el ministre de Finances, Jordi Cinca, arran de les informacions aparegudes en diferents mitjans espanyols que el vinculen, en el seu passat professional, amb activitats poc clares vinculades al comerç d’or i de diamants. Rios ha deixat clar que “res ha canviat” des que fa uns dies el PS va demanar obertament la seva dimissió. “Quan vam prendre la decisió de reclamar-la, ho vam fer pensant en el país i en la projecció que el cas podria tenir cap a l’exterior tractant-se d’un ministre amb un pes fort”, ha explicat. Ara, ha indicat, “apareixen cada dia noves informacions i estem preocupants per l’impacte que pot tenir en les reformes que ha de fer Andorra i que necessiten la col·laboració exterior”.

Per al primer secretari del PS, des del dia que es va demanar la dimissió de Cinca “la cosa ha anat empitjorant”. Al seu entendre, “ja és un problema de responsabilitat del mateix ministre o del cap de Govern que no pren cartes en l’assumpte”.

Text i foto: PS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada