El Partit Socialdemòcrata (PS) vol que les universitats i altres centres tinguin un major compromís amb el català i la cultura d’Andorra. Aquest és l’objectiu d’una de les dues esmenes presentades al projecte de llei de l’ensenyament superior, ara a tràmit parlamentari al Consell General. Des de la formació també es defensa mantenir que totes les universitats, siguin públiques o privades, hagin de ser aprovades per llei, situació que per a les segones canvia el text legislatiu.

La primera de les dues esmenes presentades fa referència a l’article 11 del projecte de llei, que parla de les llengües que s’utilitzaran als centres. El PS proposa que el punt del text on s’indica que “les institucions d’ensenyament superior establertes a Andorra han d’afavorir el coneixement de la llengua i la cultura d’Andorra” es canviï la paraula “afavorir” per “assegurar”. Així, s’entén que “el compromís (…)” dels centres “ha de ser superior al que es planteja” al text.

La segona de les propostes de modificació fa referència a la disposició addicional de la llei, que canviava l’actual model d’autorització de les universitats. Fins ara, tant les publiques com les privades necessitaven ser aprovades per llei, requisit deixa únicament per a les primeres. El PS vol, en canvi, que totes “siguin reconegudes com a tals per llei del Consell General a proposta del Govern” i únicament deixar fora d’aquesta condició els centres d’ensenyament superior que “són autoritzats” per l’executiu “i no requereixen aprovació”. Des de la formació socialdemòcrata es considera “necessari” mantenir l’aprovació per llei de totes les universitats.

El conseller general socialdemòcrata Pere López ha explicat la “doble motivació” de les esmenes presentades. Així, en el cas de la que fa referència a la llengua, ha avançat que es faran propostes similars amb la llei d’ordenament del sistema educatiu, ja que “volem reforçar el compromís amb la llengua i la cultura catalanes”. Sobre el segon punt, el PS defensa que “totes les universitats s’han de crear i, per tant, derogar per llei”. Es tracta, ha indicat, d’una fórmula “més garantista per qui pugui engegar un projecte”, a la vegada que “es genera un debat públic” i, per tant, “és un reforç tant de la plaça andorrana com de la creació d’aquesta universitat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada