El  Partit Socialdemòcrata (PS) vol donar una cobertura legal i definitiva al projecte ‘Vacances en pau’, que cada estiu permet a nens sahrauís passar l’estiu amb famílies d’acollida al Principat. Aquest és el principal objectiu de les esmenes que els consellers generals de la formació han presentat al projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries a tràmit parlamentari.

En total, s’han fet arribar quatre propostes de modificació. Les dues darreres són les que fan referència al projecte humanitari que des de fa anys porta a terme l’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahhauí (Adsaps) i que, en els darrers estius, ha viscut diferents problemes, especialment burocràtics, que han fet que no hagin pogut venir a Andorra tants nens com en anteriors edicions. Justament, per solucionar aquestes dificultats el PS considera necessari que es creï una cobertura normativa, que es demana realitzi Govern via les esmenes.

Així, amb la tercera de les presentades, es crea una disposició addicional que fixa que “es mantenen les mesures que històricament Andorra ha adoptat per participar en el programa ‘Vacaciones en paz’ per tal de dur a terme la vinguda i estada de nens i monitors sahrauís, en col·laboració amb el Govern d’Espanya i d’acord amb aquelles normes que el regulen”. També estipula que “s’encomana al Govern que anualment adopti les disposicions reglamentàries i instruccions pertinents per definir les mesures necessàries per a l’acolliment esmentat i atorgar als beneficiaris del programa les autoritzacions i visats temporals escaients per entrar en territori andorrà”.

La quarta esmena, per la seva banda, vol que el text legal encomani a Govern “que en el termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta llei negociï amb el Regne d’Espanya un conveni que defineixi la participació del Principat d’Andorra en el programa ‘Vacaciones en paz’, destinat als menors i monitors d’origen sahrauí”. El PS entén que aquest acord serviria per donar “una cobertura normativa més definitiva” a la participació d’Andorra.

El conseller general socialdemòcrata Gerard Alís, en aquest sentit, ha indicat que la voluntat de les dues esmenes és “encabir a la llei la situació dels nens del poble sahrauí”, ja que “fins ara, no hi havia una cobertura legal”. El parlamentari recorda que el text “té vocació de ser transitori” fins que, en un futur, el Govern aprovi una referent al dret a asil on, entén, “es contemplaran totes aquestes situacions de forma més àmplia”.

A banda del punt que fa referència al programa ‘Vacances en pau’, el PS també demana que sigui un assistent social de l’administració la persona que s’encarregui d’acompanyar un refugiat a l’hora de fer tràmits o gestions. La formació considera que “la figura del representant, per la seva importància (…), ha de recaure en una persona que ja exerceixi funcions de caràcter social de manera habitual, més enllà del fet que pugui rebre una formació específica per aquesta tasca”.

(Text: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada