gerard-alisEls  consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) han presentat dues esmenes al projecte de llei d’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. Malgrat que des de la formació es comparteix el text, sí que s’ha volgut reclamar dos canvis que es consideren importants. El primer és que es mantingui que tots els convenis internacionals que se signin a partir de l’entrada en vigor de la llei necessitin la ratificació del Consell General. El segon busca evitar la retroactivitat en la tramesa de dades dels nous acords que es puguin rubricar.

En la primera esmena, es demana modificar la disposició final primera de la llei. El text original apunta que els convenis que signi el Govern a partir de l’entrada en vigor de la llei no requeriran el vistiplau del parlament, situació amb la qual el PS no hi està d’acord. Per això, es demanda que “la incorporació de cada un dels estats a la llista dels estats amb els quals s’intercanviarà automàticament informació en el marc del MCAA requereix l’aprovació per part del Consell General”.

En aquest sentit, el parlamentari socialdemòcrata Gerard Alís ha posat en relleu que el motiu del canvi demanat és que, tal com està el text, “podria ser inconstitucional”. Al mateix temps, “pensem que la potestat de ratificar els convenis internacionals és del Consell General i intentem que la llei mantingui aquest principi”.

La segona i darrera esmena fa referència a la disposició final tercera. En concret, proposa que “l’intercanvi automàtic d’informació amb un altre estat en el marc del MCAA únicament es pot referir als anys naturals a partir de l’1 de gener a l’any següent a l’expiració d’un període de tres mesos des de la data d’aprovació de l’intercanvi pel Consell General”. Sobre aquest canvi demanat, Alís ha explicat que “la idea és que la informació que s’intercanviï amb nous països sigui la de l’any natural següent a la signatura i que no pugui afectar retroactivament el 2017”.

Malgrat aquestes dues esmenes, el conseller general del PS ha deixat clar que la formació comparteix la pràctica totalitat del text tramitat pel Govern. “La llei ens sembla adequada, compta amb l’aprovació de l’OCDE i és un desenvolupament del conveni al qual vam donar suport al juliol”, ha indicat el parlamentari que, però, ha remarcat que “calia fer aquestes dues precisions”, ja que “de les reunions mantingudes amb els col·lectius afectats, particularment amb les entitats bancàries, s’ha desprès que això causava neguit”. Alís també defensa la necessitat que s’accepti la primera de les esmenes perquè, si no, “hi hauria vulneració de les competències del Consell General”.

(Text: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada