El PS vol fer d’Escaldes la primera parròquia creativa de la Unesco

La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents d’EscaldesEngordany ha exposat, aquest dimarts, la seva idea de fer de la seva la primera parròquia creativa de la Unesco. La candidata a cònsol major, Rosa Gili, ha justificat la proposta “perquè volem que la cultura ens uneixi, sigui integradora, que es faci des de la participació ciutadania i ens permeti conèixer tots els artistes del país i de fora també”.

Així, Gili també s’ha compromès a promoure el talent i la creativitat, perquè això “permeti que Escaldes-Engordany sigui un pol d’atracció” i d’aquesta manera “fer una parròquia diferent en el món cultural”. En aquest punt, la candidata ha afegit que es promourà també tot el que és l’economia cultural i la indústria cultural, des del disseny fins el cinema, passant per molts d’altres. “Hi ha molts aspectes on podem ser diferenciadors”, ha sentenciat la candidata.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco es va crear l’any 2004 per promoure la cooperació entre les ciutats que identifiquin la creativitat com un factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible. Actualment hi ha al voltant de 180 ciutats formant la xarxa i treballant juntes amb l’objectiu de posicionar la creativitat i les indústries culturals al centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria.

La número 1 de la candidatura del PS i Independents ha valorat que, malgrat s’han fet diverses coses bones a la parròquia, “podem donar un impuls més gran encara a la cultura, volem parlar amb la gent de la cultura, volem fer zones pels artistes del país i posar-los en valor. En definitiva, anar a buscar aquest potencial cultural que tenim a casa, amb la nostra identitat d’Escaldes perquè la gent torni a retrobar-se amb aquest motor cultural que ens pot aportar molt a la parròquia”.

 

Units pel Canvi vol recuperar la Festa de les entitats per cohesionar la ciutadania
La candidatura d’Units pel Canvi ha exposat aquest dimarts la voluntat de donar un nou impuls a les entitats culturals de la parròquia. “Sant Julià de Lòria sempre s’ha considerat la capital cultural del país i malauradament s’ha deixat perdre”, ha lamentat Iris Orriols, la número 4 de la llista. Així, ha proposat recuperar la Festa de les entitats perquè “ajuda a que hi hagi cohesió amb la ciutadania”.

La Festa de les entitats es va deixar de fer per diversos motius, entre els quals l’econòmic tenia un pes important, “però entenem que és una activitat necessària per les entitats i per la ciutadania de Sant Julià de Lòria”, ha manifestat Orriols, que ha recordat que la festa apropava les entitats a aquella gent amb ganes de participar del teixit associatiu però que per una raó o altra, o no coneixia les entitats o no havia tingut temps per inscriure-s’hi. A més, aquest esdeveniment, a més de permetre “tornar a crear aquell sentiment de germanor que hi havia entre les entitats”, hauria de contribuir a involucrar el jovent.

En aquest sentit, la número 4 de la llista d’Units pel Canvi ha valorat que “és molt important involucrar el jovent de la parròquia per poder donar més vida a aquestes entitats”, pel que també seria interessant que treballessin junts els departaments de Cultura i de Joventut “per impulsar les dues vessants”.

Així, s’han compromès a mantenir reunions amb les diferents entitats per així conèixer les coses que s’estan fent bé, per poder-les mantenir, i “també veure les mancances que tenen”, i poder ajudar-les. En aquest punt, Orriols ha avançat que algunes de les entitats que han nascut més recentment “no se’ls ha donat l’ajuda que necessitaven per arrencar, que és quan més es necessita”. D’aquesta manera, ha faltat donar-los presència al poble, donar-les a conèixer perquè axí també la ciutadania i el jovent tinguin ganes de participar-hi, ha explicat Orriols.

 

Movem Ordino manifesta que “dona la sensació que aquest POUP està fet a mida”
La candidatura de Movem Ordino ha manifestat aquest dimarts, per boca de l’arquitecte tècnic i número 4 de la llista, Jaume Rifà, que “dona la sensació que aquests POUP està fet a mida”. Rifà ha explicat que, després de quatre anys “removent-se”, en el Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial aprovat tot just fa un parell de setmanes s’han trobat que “un seguit de plans d’actuació que ja estan realitzats tenen unes excepcions fetes a mida”. Segons ha exposat Rifà, les excepcions els porten a pensar que “la normativa és a mida perquè el projecte estigui emparat”, i això passa en fins a tres unitats d’actuació.

En aquest sentit, ha defensat la necessitat que “tothom jugui amb les mateixes cartes, que tothom tingui les mateixes oportunitats”, ja que si no és així passa que hi ha grups que es posin en contra d’aquest POUP “perquè han estat perjudicats”. Així mateix, el membre de la candidatura de Movem Ordino que ocupa el quart lloc de la llista s’ha preguntat “què haguessin fet d’altres unitats d’actuació si haguessin tingut una eina, o els contactes, o el que fos, per poder fer un altre tipus d’urbanisme?” I en la resposta ha assegurat que “podríem haver guanyat la població en general, perquè tindríem un urbanisme potser amb forma de micropoble més continu, més orgànic, potser amb espais més grans o oberts”. “Ara el que tindrem són capsetes de mistos posades l’una al costat de l’altra”, ha lamentat Rifà.

Així doncs, Rifà ha defensat que “tenim un valor, que és el paisatge”, i també, fins uns anys enrere a Ordino, s’havia sabut conservar i limitar la construcció, i “hem de seguir mantenint el paisatge i una construcció adaptada al territori i a la població que som i a la que volem arribar a ser”. “El que no pot ser és que per interessos especulatius ens puguem carregar aquests valors, que són també motor de la nostra economia i atractiu turístic”, ha manifestat el número 4.

 

Carmona considera que Andorra la Vella està “menystinguda i menyspreada” pel sistema de transferències
La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents d’Andorra la Vella considera que l’actual
sistema de transferències és “injust”, especialment amb la capital, que està “menystinguda i
menyspreada”, en paraules de la candidata a cònsol major, Dolors Carmona. Es considera que representa
un greuge comparatiu en relació a d’altres parròquies més petites, que “perjudica tots els ciutadans”, ja
que en el repartiment té més pes el territori que la població, i com que aquests diners es destinen a
serveis públics i a Andorra la Vella hi ha més habitants, fa que la parròquia hi perdi al voltant de 800.000
euros anuals. És per això que des de la candidatura de PS i Independents d’Andorra la Vella es demana la
modificació de la Llei.

Es podria pensar que el debat sobre les transferències “no transcendeix en el dia a dia dels
ciutadans de la parròquia d’Andorra la Vella, però és tot el contrari”, ha intervingut per alertar el
president del grup parlamentari socialdemòcrata Pere López. El fet que Andorra la Vella “no rebi l’import
de transferències que mereix en funció de la població que té avui en dia fa que a aquesta parròquia els
seus ciutadans siguin els que més impostos paguen, els que més taxes paguen i els que tenen uns preus
públics pels serveis del dia a dia més elevats de tot Andorra”, ha explicat López.

En aquest sentit, la candidata a cònsol major ha destacat que “el que reben els ciutadans de la
parròquia és molt diferent al que reben altres ciutadans d’altres parròquies”, especialment “si fem un
comparatiu de la pressió fiscal que tenen els nostres ciutadans”. En aquest punt, Carmona ha exposat els
càlculs: són 288 euros que paguen els habitants de la capital per 19 els ciutadans de Canillo.

Per arreglar aquesta “desconsideració que es té envers els ciutadans d’Andorra la Vella” cal
modificar la Llei, “i nosaltres donem suport a les iniciatives que vagin en aquesta línia”, ha manifestat
Carmona.

Així, “ens hem quedat amb un model que no ens beneficia, tot el contrari, perjudica a tots els
ciutadans”, ha conclòs Carmona, que confia que després del 15 de desembre els cònsols socialdemòcrates
podran fer pressió per modificar la Llei.

 

La candidatura del PS i Independents d’Encamp tracta els problemes comuns amb l’alcalde de l’Ospitalet
La candidatura del Partit Socialdemòcrata i Independents d’Encamp s’ha reunit aquest dimarts amb l’alcalde del poble de l’Ospitalet, Arnaud Diaz, amb qui han intercanviat impressions sobre “com millorar qüestions que ens preocupen conjuntament”, com poden ser l’accés per carretera a l’hivern al Pas de la Casa, els horaris dels trens que arriben a l’Ospitalet o el servei de llançadora entre les dues poblacions. Són qüestions “que tenen una gran afectació a nivell del Pas de la Casa, dels treballadors i dels turistes, i per descomptat a nivell de tota la parròquia d’Encamp”, ha manifestat el candidat a cònsol major, David Rios.

Rios ha assegurat que, tant d’una part com de l’altra, s’ha remarcat la necessitat “de fer un front comú per defensar, ja sigui a Andorra com a França, aquestes problemàtiques i les solucions que aportem tant a uns com als altres”. En aquest sentit, el candidat a cònsol major s’ha compromès a mantenir regularment reunions amb els veïns francesos “perquè entenem que només així podrem aconseguir resoldre problemes històrics”, com pot ser el de la mobilitat “que tenim totes les poblacions d’aquesta zona”.

El candidat a cònsol major ha manifestat que “la sintonia ha estat molt positiva” en aquesta reunió, a la qual ha estat acompanyat pel candidat a cònsol menor, Enric Riba, i el número 5 de la llista, José Luis Agudo.

600 metres i 10 mesos
Un cop retornat a Encamp, el candidat a cònsol major, David Rios, s’ha trobat amb els representants dels mitjans de comunicació del país a la plaça del Consell General, un indret que serveix per denunciar com s’han estat fent les coses. “Adjudicar unes obres a final de mandat i tenir el carrer tancat durant 10 mesos el que fa és matar el poc comerç que tenim a Encamp”, ha manifestat Rios, a part de les molèsties que es generen als veïns. És “un exemple del que nosaltres no farem”, ha dit.

Així, el número 1 de la llista socialdemòcrata ha manifestat que “el canvi ha de provenir d’una millor gestió i d’una major serietat a l’hora de planificar tots els grans projectes d’aquesta parròquia, perquè la parròquia necessita que es facin inversions, però s’han de fer d’una altra manera”. Rios ha recordat que les obres de la zona de la plaça del Consell General afecten una distància de 600 metres i s’han allarat durant 10 mesos, i que la parròquia necessita encara més inversions per refer voreres. “Si seguim a aquest ritme, a aquest continuisme, per fer tot el poble ens estarem 10 anys”, ha dit el candidat, que ha assegurat que “som els únics que som capaços de fer que les millores en aquesta parròquia es facin d’una manera pactada amb tothom i planificada per tal que tinguin el mínim impacte respecte a l’activitat comercial i a la vida dels veïns”.

 

Text i foto PS

 

TOTES LES NOTÍCIES