El PS treballa en una proposició de llei d’IRPF al 10% que afectaria les rendes de més de 40.000 euros

El Comitè Directiu del Partit Socialdemòcrata s’ha reunit aquest dissabte al matí a la seu del partit per tractar les qüestions d’actualitat política. Tal com ha informat el president del partit, Víctor Naudi, durant la reunió s’ha parlat de les dues proposicions de llei sobre les què treballa el partit. Naudi ha indicat que s’està preparant la proposició de llei del comerç i la de l’impost sobre les rendes. L’IRPF que es preveu seria del 10% però afectaria només a les rendes superiors als 40.000 euros anuals, perquè sigui ‘un impost just socialment’ que tingui en compte els salaris mitjans i el nivell de vida d’Andorra. El president del partit ha assegurat que les dues proposicions de llei estan molt avançades i es podrien entrar a tràmit parlamentari aviat però que ‘per cortesia política’ donaran temps fins a final d’any per si les presenta el Govern.

El Partit Socialdemòcrata treballa en l’elaboració de les proposicions de llei del comerç i de l’IRPF. Tal com han explicat el president del partit, Víctor Naudi, la primera secretària, Judith Salazar, i el secretari d’organització, Marc Cornella, s’estan elaborant aquests textos perquè es consideren prioritaris i no es volen arriscar a que el Govern no els presenti.

La primera secretària del partit ha assegurat que el Govern no treballa al ritme que ho hauria de fer, i que per aquest motiu ells prenen aquesta responsabilitat. Tot i així, ha aclarit que tot i que s’estigui treballant en els textos, que ‘estan molt avançats’, es donarà temps al Govern perquè els presenti, ja que entenen que és la seva tasca i que els ho han de permetre ‘per cortesia política’.

En cas que a finals d’any el Govern o el grup parlamentari demòcrata no hagin elaborat aquests textos, els socialdemòcrates els entraran a tràmit parlamentari. En el cas de l’IRPF, asseguren que tot i que la data d’entrada en vigor hagi de ser al gener del 2014, i que ‘no és una cursa per veure qui ho entra abans’, sí que cal fer-ho amb prou marge per poder informar la societat amb temps. Salazar ha insistit en que un cop entrat a tràmit el text cal un temps per al procediment al Consell General i que a més s’haurà de fer una tasca d’informació als ciutadans.

Quant al tipus de gravamen anunciat pel cap de Govern, Toni Martí, que seria del 10%, és el mateix que voldria el Partit Socialdemòcrata, ja que entenen que seria el mínim homologable amb altres països. Això sí, els socialdemòcrates apunten que cal remarcar la funció social d’aquest impost, i que per tant cal protegir les rendes més baixes. En aquest sentit calculen que el topall s’hauria de fixar en els 40.000 euros anuals, i que per tant totes les rendes inferiors no quedessin gravades. Consideren que aquest llindar és el millor tenint en compte els sous més baixos de l’escala salarial i el nivell de vida d’Andorra. A més, Naudi apunta que amb aquesta exempció gran part de la classe mitja andorrana no hauria de tributar. Això sí, recorda que no es tindrien només en compte les rendes del treball, sinó també les del capital.

Pel que fa a la possibilitat d’establir una progressió del tipus de gravamen en funció de les rendes, els socialdemòcrates consideren que en un principi és millor no fer-ho. Apunten que s’ha d’apostar per un impost senzill, i que potser més endavant ja s’hi podran introduir canvis o millores.

1 comentari

  1. Carta Magna: Capítol VI. Dels deures dels andorrans i dels estrangers. Article 3. Totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES