El  conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López té dubtes en relació a què la Federació Internacional d’Esquí (FIS) exigís el projecte de la plataforma i l’aparcament de Soldeu per concedir la celebració de la Copa del Món del 2019. El parlamentari ha posat en relleu que l’entitat ja considera com a “excel·lent” l’actual instal·lació i que només va recomanar millores que feien referència a ampliació d’espais però, en cap cas, una construcció com la que ara es vol tirar endavant i per a la qual el Govern ha atorgat una declaració d’interès nacional que no compleix els requisits establerts a la llei. Per això, el polític socialdemòcrata vol que el gabinet s’expliqui al Consell General i ha tramitat una pregunta oral que s’haurà de respondre en la sessió prevista pel proper dia 15.

En l’escrit tramitat a Sindicatura, López remarca que “la carta de la FIS” ja “considera d’excel·lent la pista de l’Avet”. De fet, apunta que, en la missiva, només “s’indica que aquesta consideració podria ser encara millor en el cas de disposar de més espai per a cabines de premsa, estands i accessos públics”. Per això, es demana “de quina informació es desprèn l’exigència de la FIS d’allargar la pista així com la de construcció d’un aparcament” i es pregunta “quines alternatives ha estudiat el Govern tant en la pista Avet com en la resta del domini Grandvalira”.

El parlamentari del PS ha explicat que “hem analitzat la informació lliurada pel Govern i, en particular, la carta de la FIS del 2012”. Un cop fet aquest exercici, “no hem sabut trobar les exigències suposades d’ampliació de la pista i de la construcció d’un aparcament”, ja que “la demanda consisteix bàsicament a disposar de més espai per posar els estands i els mitjans de comunicació”. Per tant, “al nostre entendre, no es pot desprendre de cap manera l’exigència ni l’obligació de construir una instal·lació com la que el Govern ha validat mitjançant la declaració de projecte d’interès nacional”.

López ha volgut reiterar les crítiques de fa uns dies, quan ja es va qüestionar que aquesta declaració segueixi el que està establert en la legislació vigent. “Està feta sobre una instal·lació que no entra en la llista de les susceptibles de fer-ho i en què el Govern no hi ha intervingut sinó que és un projecte elaborat des d’Ensisa”, ha recordat. Per tant, “en aquests dos aspectes, es contravé absolutament la llei d’ordenament del territori perquè diu clarament que és Govern qui ha de redactar, elaborar i aprovar el contingut dels projectes d’interès nacional”.

Des del partit s’ha volgut fer públic mitjançant les xarxes socials tant la mateixa carta de la FIS, on en cap moment hi ha l’exigència d’un projecte tan ambiciós com el que es vol realitzar a Soldeu, com l’escassa documentació tramesa des del ministeri d’Ordenament Territorial mitjançant el qual Govern ha justificat la declaració de la plataforma esquiable de Soldeu com a projecte d’interès nacional. En aquest segon document, s’han assenyalat diferents incongruències, entre altres que s’assegura que l’atorgament de les finals de la Copa del Món del 2019 depèn del fet que la instal·lació es tiri endavant, quan ja estan adjudicades; que es digui que l’aparcament soterrani és una exigència de la FIS, quan en cap cas se cita a la carta; o la interpretació de la plataforma esquiable com una instal·lació que entra en la consideració d’equipament educatiu i cultural.

(Text: PS)

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada