El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat un total de 10 esmenes a la proposició de llei en què s’estableixen mesures contra la morositat. Tal com ha explicat el president del grup, David Rios, l’objectiu principal de les esmenes és ‘eliminar les greus conseqüències que pot comportar per als petits i mitjans empresaris’, i per aquest motiu, proposen eliminar la possibilitat que mitjançant un acord el termini de pagament es pugui allargar fins a 90 dies, i volen que el termini es vagi reduint progressivament, per tal que sigui de 45 dies el 2015 i de 30 dies el 2016. A més, consideren que els interessos de mora que ha fixat el Govern, que corresponen al doble de l’interès legal, són insuficients perquè són inferiors als interessos bancaris, i per tant proposen que sigui l’interès legal més cinc punts.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, ha indicat que la proposició de llei sobre morositat presentada per DA permetrà acabar amb la morositat voluntària, però el grup ha presentat diverses esmenes per evitar que la llei perjudiqui als petits i mitjans empresaris.

 

Rios també ha apuntat que el text només regula els terminis de pagament de negocis entre empreses o entre empreses i l’administració, i no amb operacions relacionades amb clients finals, cosa que veu bé ja que s’ajusta a la directiva europea.

Els canvis més substancials que proposa el PS són els d’eliminar la possibilitat que els terminis es puguin allargar fins a 90 dies previ acord entre empreses, per evitar que les grans empreses ‘exerceixin pressió sobre les petites’. Així mateix, proposen reduir progressivament el termini de pagament dels 60 dies que estableix la llei fins als 30 dies de cara al 2016. També volen que l’interès de mora correspongui a l’interès legal més cinc punts.

El PS també proposa que s’elimini l’apartat on s’obliga als empresaris a aplicar aquests terminis amb les operacions que facin amb empreses estrangeres, ja que ho consideren ‘un dels grans errors de la llei’, ja que posaria els empresaris andorrans en inferioritat de condicions. Finalment, també s’inclou una esmena per introduir processos de mediació en cas d’incompliment quan les quanties facin inviable acudir a la Justícia.

 

Esmenes a la llei per al foment de la rehabilitació

D’altra banda, el PS ha presentat set esmenes a la proposició de llei per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables. La consellera general Rosa Gili ha criticat que la llei elimini totes les limitacions a l’hora d’accedir a les ajudes, i que això doni a entendre que el Govern podria subvencionar fins al 100% del cost de les obres. En aquest sentit, considera que és una llei que regula molt poc i que dóna inseguretat jurídica.

Per aquest motiu, el PS vol limitar que les ajudes per rehabilitacions no superin el 15% del cost total, i les que siguin mesures d’eficiència energètica no superin el 20%. A més, es proposa que només es puguin acollir a les ajudes els edificis anteriors al 1995, i que el futur reglament tingui en compte criteris econòmics a l’hora d’atorgar les subvencions o els crèdits preferents.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada