El  Partit Socialdemòcrata considera necessari que hi hagi un “veritable finançament” de les formacions polítiques a Andorra. Amb aquest objectiu han presentat diverses esmenes a la proposició de llei qualificada de modificació de la llei de partits polítics i finançament electoral actualment a tràmit parlamentari. Des de la formació es proposa la creació d’una subvenció que permeti a les formacions que obtinguin un resultat electoral mínim tenir, amb caràcter anual, recursos per poder entrar en el joc democràtic.

El PS ha presentat fins a onze esmenes a la proposició de llei que, ha recordat el conseller general Gerard Alís, persegueix “incorporar les recomanacions del GRECO al text ja existent”. Molts dels canvis proposats, ha indicat el parlamentari, suposen “petites correccions en la millora del redactat”. Tot i així, hi ha una de les esmenes que, al seu entendre, és “l’aportació important i cabdal” que es vol fer des de la formació.

En concret, es tracta de l’esmena 3, que proposa modificar l’article 32 de la llei actual amb la incorporació d’una “subvenció de representació” per als partits polítics. Aquesta tindria “caràcter anual” i té com a objectiu, ha argumentat Alís, la creació “d’un real finançament” per a les formacions.

El PS motiva aquesta proposta tot indicant que cal establir “un sistema de finançament efectiu i real que permeti el sosteniment d’una estructura mínima per permetre el correcte desenvolupament de la seva tasca” i facilitar els drets polítics reconeguts a tots els ciutadans per la Constitució en igualtat de condicions”.

A l’entendre d’Alís, “fins ara no hi era” aquest finançament, malgrat l’existència d’una subvenció electoral, en funció dels vots i càrrecs públics obtinguts en els comicis, tant generals com comunals. De fet, la llei del 2014 va crear la subvenció de representació dels partits però en realitat aquesta no va suposar cap increment de recursos. Concretament es va dividir la que ja existia prèviament, en dos parts i una d’elles se la va anomenar subvenció de representació.

“Volem que es creï realment una subvenció, amb una periodicitat anual, i amb uns criteris que podem discutir però que quedin establerts, perquè els partits, tinguin o no representació als comuns o al Consell, puguin donar vida i fer funcionar la seva estructura i entrar en el joc democràtic de la societat”, ha manifestat el parlamentari socialdemòcrata.

Alís ha aclarit que en la proposta presentada via esmena “fiquem uns requisits” per poder ser beneficiari d’aquesta subvenció. Així, “els partits hauran d’estar constituïts d’acord amb la llei” i, també, “tenir un resultat mínim”. La clau d’aquest finançament, ha apuntat, és que aquestes formacions “tinguin el seu lloc en el joc democràtic”.

Els altres canvis proposats fan referència a millores de redactat per aclarir els preceptes de la llei. També hi ha diverses esmenes que persegueixen fixar de forma clara alguns terminis que, en la llei actual, queden apuntats únicament sota la paraula “raonable”.

(Text: PS)

 

1 comentari

  1. Si cada vegada que s’utilitza la paraula subvenció es traduis i tothom entengues, que es una manera de dir, que ho pagues tu, es pararia de cop.
    Entre funcionaris i subvencions, estem entràn en el “tot pagat i que no treballi ningú”. Pobre pais …

Comments are closed.