El PS proposa canviar el reglament del Consell General com a sortida a la situació al grup mixt

Els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata (PS) demanaran que s’estudiï la possibilitat de reformar el reglament del Consell General com a sortida a la situació creada arran de l’arribada al grup mixt de cinc exmembres de la bancada liberal. En concret, la proposta que es vol traslladar és la de permetre la creació, a mitja legislatura, de nous grups, opció que ara mateix no és possible. D’aquesta forma, es podria trobar una solució a una situació que és “anormal” i que afecta greument la pluralitat i la representació sorgida dels vots de les eleccions generals del 2015.

Pere López i Rosa Gili han volgut explicar la postura del PS en relació a la situació que s’ha generat al grup mixt per l’arribada de cinc consellers generals fins al passat desembre adscrits a la bancada liberal. En aquest sentit, la política escaldenca ha recordat que ja és la tercera vegada que s’ha de plantejar la forma de funcionar del grup mixt, on els socialdemòcrates, ha recordat, van ser ubicats després de la “manca de cortesia parlamentària” que van tenir tant demòcrates com liberals en no voler cedir cap membre durant dos mesos per poder configurar un grup propi.

Gili ha explicat que en les dues ocasions anteriors –la primera a inici de legislatura i la segona quan Sílvia Bonet va deixar Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i va passar a ser consellera independent- el reglament del grup mixt es va acordar per unanimitat dels seus llavors cinc integrants. Així, ha defensat aquesta fórmula tot argumentant les particularitats d’aquesta bancada en concret. “És diferent dels altres; agrupa diferents forces polítiques, amb temps d’intervenció diferents que ens hem de repartir entre tots, també es distribueixen els recursos econòmics i, si tens un problema, no pots anar enlloc”, ha recordat. Per tot això, des del PS s’entén que “no és normal que les coses es facin d’una altra manera que no sigui per unanimitat” i, per tant, “la proposta liberal, que vol que certes decisions es prenguin per majoria, no pot ser de cap manera a dins del grup mixt perquè no seria representatiu de tots els seus membres; seria un funcionament anormal i, fins i tot, en alguns casos, totalitari”.

La parlamentària ha deixat clar que, des del PS, en cap cas s’està entorpint l’activitat al Consell General i ha recordat que abans d’afrontar les reunions per a la reorganització del grup es va demanar un informe a sindicatura on s’especifiqués “què és el que canvia en passar d’un grup de 5 a un de 10”. També ha defensat el desig de mantenir, com a mínim, una presidència rotatòria com a forma d’estar representats i tenir informació en un òrgan com és la junta de presidents en el qual “es prenen decisions molt importants”.

Davant la dificultat d’arribar a un acord a conseqüència del posicionament enrocat dels nous consellers del grup mixt, el PS ha volgut posar sobre la taula una proposta que ajudaria a desencallar la situació. “Presentarem una demanada de modificació de l’article 24 del reglament del Consell General per poder crear un nou grup parlamentari per part dels cinc consellers”, ha anunciat Gili, tot posant en relleu que “la situació d’ara és totalment anormal” i “no és correcta perquè minva els drets de les minories en suposar menys recursos econòmics que són necessaris per fer bé la feina i també en relació al temps d’intervenció”. La parlamentària ha recordat que els 10 consellers ara del grup mixt suposen al voltant del 50% dels vots emesos en les eleccions generals del 2015, agafant per fer el càlcul el 23,5% dels sufragis que van donar suport al PS, la part proporcional dels suports a Liberals que correspondria als cinc escindits i els qui van donar suport a la llista d’SDP que encapçalaven Víctor Naudi i Sílvia Bonet. La política escaldenca ha defensat que es tracta d’una bona sortida, que permetria garantir els drets de les minories i que es pot tirar endavant si hi ha voluntat política dels diferents partits.

Reflexió general

Durant la roda de premsa, per la seva banda, Pere López ha volgut fer una “reflexió entorn d’una legislatura molt atípica”, que no ha dubtat a qualificar “d’italiana”, recordant que al parlament del país transalpí un 25% de diputats havia canviat de grup o partit en el darrer mandat. En aquest sentit, ha indicat que en l’actual legislatura al parlament andorrà ja són set els consellers generals que van presentar-se sota unes sigles i que han acabat abandonant-les. “Classe política, mitjans i ciutadans han de pensar si aquest és el model que volen de gestió política, si és el model que agrada”, ha afirmat, tot recordant, a més, que alguns d’aquests parlamentaris han acabat rebent “recompenses” en forma de “càrrecs importants”. Per tant, “no només hi ha el perill d’aquesta fórmula sinó també el que aquests moviments puguin ser premiats en detriment de la representativitat o la visibilitat d’altres forces polítiques”.

PS

 

TOTES LES NOTÍCIES