Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López, han presentat una moció mitjançant la qual demanen al Govern que retiri el reglament de baixes mèdiques publicat ara fa un any per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Els parlamentaris posen en relleu que el mateix col·legi de metges ha expressat que la mesura no és, en cap cas, positiva pels pacients afectats, tal com va quedar de manifestat durant la sessió de control a l’executiu celebrada el passat dijous.

En l’escrit, els tres consellers signats remarquen que la normativa, que obliga als malalts que estan en situació d’incapacitat temporal a quedar-se a casa seva durant uns horaris concrets, “es va elaborar sense cap consulta prèvia per part del ministeri de salut o de la CASS al col·legi de metges”. A més, indiquen que aquesta entitat “considera que obligar de manera sistemàtica les persones assegurades (…) al seu domicili de les 9 a les 12 i de les 15 a les 17 tots els dies de la setmana no té efectes benèfics de cara a la seva recuperació”.

La moció també recorda que el mateix Carles Álvarez Marfany, ministre de sanitat, “va reconèixer en sessió parlamentària que l’objectiu era que aquesta mesura fos dissuasiva de cara a limitar l’augment de baixes” i que, per tant, es va admetre “la prevalença de raons administratives i econòmiques enfront de les raons mèdiques i beneficioses pel malalt”. A més, s’assegura que la mesura ha tingut “efectes nefastos” en algunes de les persones afectades.

Per això, la moció, que haurà de ser votada al ple del Consell General en la propera sessió, insta el Govern a revocar el punt del reglament que obliga la gent a estar al seu domicili durant dues franges horàries diàries.

Rosa Gili ha deixat clar que, a l’entendre del PS, “el reglament no està adaptat a buscar el benestar de les persones i la seva curació ràpida” i que, de fet, “fins i tot pot tenir efectes negatius”. A més, ha destacat que aquesta opinió és compartida per un col·legi de metges que “no va ser consultat”.

La consellera ha apuntat que “tenim constància que a molta gent els afecta el tancament” quan no seria necessari en la gran majoria de baixes. “A qui té un braç trencat no fa falta que se’l confini a casa; potser li aniria bé sortir i veure gent per curar-se més ràpid i estar millor moralment”, ha manifestat. En definitiva, pel PS la normativa “no té raó de ser” perquè se centra especialment en “raons administratives” que “mai” haurien de prevaldre.

(Text: PS)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada